Een kruikenzeikers-update

Een kruikenzeiker  -

Ik reis nog vaak door het hele land en daar waar ik me voorstel dat ik in Tilburg geboren ben krijg ik bijna altijd meteen de reactie:  ‘Ah, een kruikenzeiker dus’.  

Ja, ik schaam me er niet voor, waarom zou ik, en trouwens meestal weten ze niet eens waar die uitdrukking vandaan komt. Als ik het uitleg vinden ze het vaak ‘een vies zaakje’. maar meestal voeg ik eraan toe dat Tilburg in de toekomst daarmee toch wel een vooruitstrevende rol kan gaan spelen in het kader van verbetering van het milieu.  

Het kan immers ook gaan om een kostbare grondstof voor een milieuvriendelijke bemesting, een ‘goed goedje’ dus.

Tilburg (en Tilburg niet alleen) organiseert jaarlijks vele festivals e.d. waar vele duizenden mensen op af komen. De trappisten zouden dat eigenlijk goed kunnen uitbuiten. Ik snap wel dat ze het niet aan de grote klok moeten hangen, maar toch.

Vandaag las ik in de krant dat er in Roskilde (in Denemarken) komende week het grootste festival van Europa wordt gehouden waar meer dan 100.000 bezoekers worden verwacht.  

De organisatoren van het festival van Roskilde zamelen 25.000 liter urine in om gewassen te bemesten waarvan uiteindelijk bier wordt gebrouwen.

De urine komt terecht in speciale tanks, die vervolgens naar dichtbijgelegen akkers worden gebracht waar mout groeit. Als alles goed gaat, drinken de bezoekers van Roskilde in 2017 bier van mout die ze zelf hebben bewaterd.   

Een opsteker voor Tilburg?  Waarom zouden we hier ook niet een begin mee maken?  

 

Louis Sparidans