We stappen uit onze comfortzone door hier te gaan zitten

Marijke Fackeldey (1969) is manager van de Bibliotheek Tilburg Centrum en projectleider van de Kennismakerij. De proeftuinbibliotheek in de Spoorzone vormt zowel een voorproefje op de nieuwe functie van de bibliotheek als op de toekomstige verhuizing naar de LocHal.

Interview en tekst door Freke Sens

In gebouw 88 van de voormalige Smederij opende in september 2014 de Kennismakerij. Het interieur van de Tilburgse proeftuinbibliotheek – een ontwerp van Fontysstudente Suzy Chong - bestaat uit metershoge balen gerecycled papier. Marijke Fackeldey komt er graag. De manager van de Bibliotheek Tilburg Centrum is niet alleen nauw betrokken bij de inhoudelijke invulling van de Kennismakerij, ze hielp ook eigenhandig mee met de inrichting. “Het voelt als mijn toko. Ik heb hier zestien dag lang met mijn blote handen in de behangselplak gestaan. Het was een geweldige klus maar tegelijk een van de leukste dingen die ik in mijn werkende leven gedaan heb.”

Met de dependance midden in de Spoorzone loopt de bibliotheek vooruit op de verhuizing naar de nabijgelegen LocHal. Daarnaast wordt in de Kennismakerij geëxperimenteerd met de veranderende functie van bibliotheken. “We stappen uit onze comfortzone door hier te gaan zitten. Het is een voorproefje op de nieuwe rol van de bibliotheek. Daarbij draait het niet langer om boeken alleen, maar ook om verhalen en kennis.” In de Kennismakerij worden die verhalen verteld en kennis gedeeld door middel van debatten, lezingen en workshops. Daarnaast zijn er werkplekken en een kleine selectie boeken.

Eén van de verhalen die centraal staat binnen de Kennismakerij is dat van de Spoorzone. “Het gebied was jarenlang verboden terrein voor de meeste Tilburgers. Maar door erover te vertellen merk je dat de plek veel meer gaat leven bij mensen.” In de nieuwe opzet past ook een activiteit als puur Gelul. Een ‘hilarisch literaire’ avond met schrijvers zoals Ernest van der Kwast en Herman Brusselmans. “Daarmee trek je weer een heel nieuw publiek.” 

“Het belangrijkste is dat thema’s die spelen in de stad aan de orde komen in de Kennismakerij. Hieromheen organiseren we de programmering, altijd in samenwerking met partners”, aldus Fackeldey. Die activiteiten ontstaan bij voorkeur spontaan. “Dat is ook wat alle betrokkenen aangeven: probeer het alsjeblieft niet in kaders te passen.”

Fackeldey is erg te spreken over de sfeer in de Spoorzone. “Van samen aanpakken en elkaar dingen gunnen.” Zo was er in de beginfase geen elektriciteit. “Het was echt een beetje kamperen. Maar problemen tackelden we samen.” Ook de samenwerking met de buren van Midpoint Center for Social Innovation verloopt goed. “Je zou een spanningsveld verwachten omdat zij werkplekken verhuren en ze bij ons zijn gratis zijn. Toch voelt het niet als concurrentie.”

Ondanks haar enthousiasme over de Kennismakerij, kijkt ze uit naar de verhuizing naar de LocHal, naar verwachting in 2018. “Dat moet het kloppend hart van de Spoorzone worden. Een kenniscentrum voor kunst en cultuur; met debatten, exposities en lezingen en plekjes waar je kunt lezen, eten en vergaderen. Eén grote kennismakerij eigenlijk.”

Tilburg Wiki

Ontdek de Spoorzone