Nationale feestdag 1945

Fotonummer 042761

Ofschoon, zoals bekend, Tilburg al eind oktober 1944 werd bevrijd, kwam voor Noord-Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog pas op 5 mei 1945. Het wordt dit jaar voor de zeventigste keer gevierd.  

Deze nationale bevrijding werd (ook in Tilburg) in 1945 gevierd, en wel op woensdag 9 mei 1945. De toenmalige prinses Juliana (destijds nog geen koningin, want dat was toen nog Wilhelmina, de overgrootmoeder van de huidige koning Willem-Alexander) kwam er voor naar Tilburg.  

Op die woensdagmiddag werden alle scholen ‘opgetrommeld’ om haar met de fraters en de zusters, gidsen, welpen, verkenners en noem maar op, welkom te heten, met veel muziek. Ik zou het me moeten kunnen herinneren, want ik was toen zes jaar en zou een paar maanden later zeven worden. Maar helaas, ik herinner me ‘er geen barst meer van’. Misschien zat toen al ‘de republikein’ in mijn hoofd, die ik later zou worden ....  

Kortgeleden trof ik op YouTube bijgesloten filmpje aan, welk van dat feest een indruk geeft; helaas zonder geluid, maar wel prachtige sfeerbeelden. Volgens YouTube is ene H.A.L.J. Naninck de cineast.  

Op BeeldOnline van het RAT staan verscheidene foto’s van deze gebeurtenis. Eén daarvan plaats ik hiernaast; de bijbehorende tekst luidt:  

‘H.K.H. prinses Juliana op het balkon van het Paleis-Raadhuis tijdens haar bezoek aan de stad op de nationale feestdag, de eerste na de bevrijding. Rechts van haar burgemeester Van de Mortel en links zijn echtgenote J. van de Mortel-Houben.

Om vier uur 's middags verschijnt de prinses op het bordes, zo'n 30.000 toeschouwers staan haar toe te juichen op het 'Willemsplein'. Het Tilburgs mannenkoor voert 'Domine salvum fac' uit.

Daarna volgt een defilé, een kleurige ononderbroken optocht van praalwagens, uitgedoste verenigingen enz.’

  • Herkomst:  Collectie Fraters
  • Annotatie:  Nieuwe Tilburgse Courant 4 mei 1985 p. 23

 

Louis Sparidans  

 

Media