De trekhond van de melkboer.

Melkkar met trekhond

In de Nieuwe Tilburgsche Courant van 1 april 1941 stond een mededeling van B. en W. van Tilburg omtrent de jaarlijkse keuring van trekhonden en hun karren.

Keuring Trekhonden en Hondenkarren

Burgemeester en Wethouders der gemeente Tilburg brengen ter openbare kennis dat in deze gemeente op 16. 17 en 18 April 1941 een algemeene keuring van trekhonden en hondenkarren zal worden gehouden. Belanghebbenden worden bij deze opgeroepen op een der genoemde dagen tussen 9 en 12 uur des voormiddags of tussen 2 en 7 uur des namiddags hun trekhonden met tuig, alsmede de kar of karren, waarvoor of waaronder de honden als trekdier worden gebruikt, aan deze keuring, welke zal plaats hebben in het Hoofdbureau van Politie aan de Bisschop Zwijsenstraat, afdeling Bijzondere Wetten (Ingang door de poort), te doen onderwerpen.

Tilburg, 1 April 1941.

Burgemeester en Wethouders voornoemd,

J. VAN DE MORTEL.

De Secretaris, W. J. VAN DUSSELDORP.

De zgn. Trekhondenwet daterend uit 1910 schreef voor dat zowel de honden als de hondenkarren aan bepaalde eisen moesten voldoen zoals:
- De hondenkar moest zijn uitgerust met een drinkbak en een ligplank.
- Er waren voorschriften wat betreft het vervaardigen en de afmetingen van het "hondentuig".
- De hond moest minimaal één jaar oud zijn en een minimale schofthoogte hebben van 60 cm (tot 1 sept. 1914 was dat minimaal 50 cm).
- Er mochten maximaal drie honden voor de kar. (bron: Wikipedia)

Toen ik dat las moest ik denken aan de melkboer van de CTM die verderop in ons rijtje van de H. Berkvensstraat woonde. Zijn naam was -als ik het goed heb-  Van Corven en die had zo’n melkkar met een trekhond. ’s Avonds als hij zijn kar bij de CTM had teruggebracht kwam hij met zijn hond naar huis en konden ze beiden uitrusten, maar de hond had ook nog een bijbaantje als waakhond ’s nachts en haalde ons regelmatig uit de slaap wanneer er weer iemand door de gang achter de huizen liep.

Het maakte telkens veel indruk op me wanneer ik hen samen met die zwaarbeladen handkar door de straat zag sjouwen. Van deur tot deur en de grootste inspanning voor de hond was het wegrijden, dan zag je hoe dat dier ontzettend veel kracht moest zetten om weer beweging in de kar te krijgen.

Overigens is de Trekhondenwet per 1 januari 1963 ingetrokken bij het van kracht worden van de Wet op de Dierenbescherming. Wel geldt tegenwoordig een vrijstelling onder voorwaarden voor de  Sledehondensport.

Henk van Mierlo

Nuenen

Helaas, Louis Sparidans speurde er ook al eens naar, was er geen foto bij het RAT te vinden van een melkkar met trekhond.
Bij deze een foto uit “Eindhoven in Beeld “ met een melkboer van de melkfabriek “St. Petrus”

 

 

 

Media