Heuveltjes van zwart zand en rookpluimen.

Gesprekje met Jan van der Meijs (1941) tijdens het evenement “Ontdek de Spoorzone” op 31 januari 2015. Afgenomen en uitgewerkt door Hans Hessels. 

Vroeger woonden wij in de Antoniusstraat en tegenover ons huis was de school waar ik naar toe ging.. Huis en school bestaan tegenwoordig trouwens nog. 

Toen ik in de derde klas zat verhuisden we naar de Dapperstraat bij de Hoefstraat. Daar waar nu een struikelsteen ligt ter nagedachtenis aan de Joodse familie van Dam die tijdens de oorlog werd weggevoerd. 

In die jaren bleef ik naar de school in de Antoniusstraat gaan en ik moest iedere dag van de Dapperstraat  daar naartoe en terug. Ik herinner me dat er naast het gebouw van de NS-werkplaats aan de Koestraat richting het spoor heuveltjes van zwart zand lagen. Elke keer nam ik die heuveltjes al rennend. Als de spoorwegovergang gesloten was kon je de trap nemen over het spoor en als er een trein voorbij kwam je hoofd in de stoom steken.  Je kwam er dan wel roetzwart uit. Die heuveltjes hebben ze na een tijdje wel opgeruimd. Mijn broer werkte toen trouwens bij de Spoorwegen!

Ontdek de Spoorzone 013: