Gepubliceerd 12-02-2015 17:13 Wever bij het spoor

Een verhaal van Ad van Rijen, bankwerker/wever in de NS Werkplaats, opgeschreven in het kader van het project Ontdek de Spoorzone (de Bibliotheek Midden-Brabant i.s.m. andere instellingen).

In de NS Werkplaats Tilburg was Ad van Rijen tussen 1984 en 1994 als wever werkzaam (halve werkweek). Dit was een unieke functie bij de NS in Nederland. Ad weefde oliezuigers (smeerkussens) die diende om glijlagers te smeren die in de aspotten van de series 600 –1000 en ongevallenkraan zaten. De andere smeerkussens zaten in de steunlagers van de motor, een halve glijlager rechts en een halve glijlager links in de motor verwerkt .

De andere helft zat aan de onderkant in de onderpot. Deze werd met vier bouten aan de motor bevestigd. In deze helft  zat een opening waar het smeergedeelte van het kussen door kwam dat tegen de as aan zat en zo de steunlagers van olie voorzag. Dit moest omdat alle assen apart werden aangedreven en bevestigt waren met een driepunts ophanging: twee steunpunten op het frame en het derde punt op de as. In de serie 600 en 200 was er wol in gestampt, dus geen smeerkussen.

Ontdek de Spoorzone 013:

Tilburg Wiki:

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Dn Atelier ODS013 Ontdek de Spoorzone 013 Spoorzone weven

  •   Ontdek de Spoorzone 013
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.