Ziekmelding en Wandelbewijs 1957

Oproep ziektewet controle voorzijde

In de groep op Facebook “Alle Tilburgse herinneringen in een groep”, komen hele leuke dingen voorbij zoals oude inentingsbewijzen voor de pokken uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Iemand had ook nog een wandelbewijs liggen dat kreeg je als je je ziek had gemeld en de controlerend arts ervan uit ging dat je nog kon lopen.

Ik bedacht dat ik ook nog zo’n wandelbewijs had uit 1957, niet eens zelf maar mijn broer heeft het bewaard. Ik werkte toen bij Antoon de Rooij als stukkencontroleur weverij. Dit is wat ik erover schreef in mijn memoires (waar ik overigens al jaren aan bezig ben).

Ziekmelding

Af en toe ben je ziek, zeker als het najaar weer in volle hevigheid toeslaat. Ik heb me ziek gemeld bij Toontje de Rooij.
Het is oktober 1957 en ik ben 18. We hebben nog een 48-urige werkweek en de baas mag die, zonder toestemming van het arbeidbureau verlengen tot 53 uur. Dat betekent ook op zaterdag werken tot half een.

Vandaar ook het liedje: 

O donderdag, o donderdag

O schoonste dag der dagen

des morgens nog een halve week

des avonds nog twee dagen

Maar goed, wel of niet echt ziek, ik moet me op zaterdag 5 oktober 1957 melden op de controle in de Prof. Dondersstraat (het Witte Huis) om te horen dat ik me op maandag 7 oktober weer dien te melden.

Je krijgt dan een wandelkaart, die je het recht geeft om in het weekeinde op bepaalde tijden buiten te mogen komen, maar naar het café mag je niet, want dat kwam je genezing niet ten goede.

Gelukkig heeft mijn broer mijn wandelkaart bewaard zodat ik die nu nog kan laten zien

Van een van de controlerend geneesheren gaat overigens het volgende verhaal:

De wachtkamer zit vol op maandagmorgen met ziek gemelde bouwvakkers.
Hij stormt hijgend de wachtkamer in  en roept: ‘Wie kan me even helpen de auto aandouwen, want ik moet naar een spoedgeval’
Vier man springen overeind om hem te helpen.
‘Gullie kunt meteen weer gaan werken, als ge mijne auto kunt aandouwen’ zei hij.

 

Henk van Mierlo

Nuenen

Bijgaand het “Wandelbewijs”

Foto: Jan Aartestraat ter hoogte van Antoon de Rooij (Beeldonline RAT)

 

 

 

 

Media