Gepubliceerd 15-01-2015 15:58 Streken in de Spoorzone

Laurens Schapendonk – Oud NS-medewerker 

Opgeschreven door Elly Scherpenisse in het kader van het Project Ontdek de Spoorzone (de Bibliotheek Midden-Brabant i.s.m. andere instellingen)

Laurens kwam op zijn zestiende jaar naar de technische vakschool in de NS-werkplaats. Dat was in 1969. In die opleidingsperiode van twee jaar werden de leerlingen vaak opgejut door de NS-medewerkers om streken uit halen. Er volgden dan ook wel eens reprimandes.

Laurens werkte in de lasserij toen hij de haak van de kraanbaan zo hoog hing dat die uitdagend voor het raam van het kantoor van de baas kwam te hangen.

De grootste lol: een gummihandschoen aan een luchtleiding koppelen, de kraan openzetten en dan weglopen, je kunt erop wachten dat de handschoen zo groot wordt dat’ie klapt!

Knalsignalen: Een blikken doosje met kruit lag standaard in de cabine van de machinist. Het werd onderweg gebruikt om noodsignalen te kunnen geven om anderen te waarschuwen. Erg leuk om zo’n doosje op de rails in de werkplaats te leggen zodat het onverwacht met een luide knal ontplofte als er een treinstel overheen reed.

Er werden ook eens een paar van die doosjes op afstand tot ontploffing gebracht. Een toevallig langslopende medewerker moest de splinters door de medische dienst uit z’n billen laten peuteren.

Sneeuwballen gooien: een mooie gelegenheid om zelfs de baas eens onder vuur te nemen!

Ontdek de Spoorzone 013:

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Dn Atelier ODS013 Ontdek de Spoorzone 013 Spoorzone

  •   Ontdek de Spoorzone 013
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.