Gepubliceerd 30-11-2014 13:57 Canadese Halifax neergestort, mei 1944.

In het archief staat bij bijgaande foto nr. 013758 ( afb.1) met elf leden van een squadron, de vermelding:
‘een HP Halifax B.III van het 429 Squadron RCAF dat op 25 mei 1944 crashte nabij boerderij Erica aan de weg tussen Tilburg en Dongen.’ (afb.2)

 Met typische oorlogshumor is het vliegtuig gedecoreerd met het opschrift ‘Reich Express’ en met de kop van Hitler boven het randje van een WC-pot.

Het toestel was op woensdag 24 mei vanuit Engeland vertrokken voor een missie boven het industriegebied van Aken. Hier is het ‘s nachts om 01.22 uur neergestort (1).
Dit toestel van de Royal Canadian Airforce was toen in de Tweede Wereldoorlog bemand met zes personen. En nu, met de gegevens op internet, is na te gaan wat er met deze bemanningsleden is gebeurd. De meesten van hen staan op bijgaande foto.
1. Boven in de cockpit, de piloot : Mario A. Fernandez de Leon, geboren in Guatemala in 1917. Bij de crash overleden en begraven op de Canadian War Cemetary in Bergen op Zoom.
2. Staande links Robert F. Christie. Toen ook overleden en begraven op de Canadian War Cemetary in Bergen op Zoom.
3. Daarnaast H. (Bert) Dawson. Krijgsgevangen gemaakt en de oorlog overleefd.
4. Geheel rechts op de foto William Stewart, maar deze heeft de fatale vlucht niet meegemaakt. Hij werd vervangen door K.H. Jackson. Deze is bij de crash overleden en heeft een gedenksteen in Surrey, Engeland.
5. Zittend links Lorne M. Shetler. Ook krijgsgevangen gemaakt en de oorlog overleefd. Het blijkt dat deze Lorne Shetler een paar weken op de vlucht is geweest richting het zuiden, want hij staat vermeld in verhalen uit Oisterwijk/Moergestel, waar o.a. de heer Schade actief was met het op weg helpen van mensen. Na drie weken is Shetler in Antwerpen op 15 juni 1944 alsnog krijgsgevangen gemaakt.
6. Zittend rechts Ron B. Rudd. Ook krijgsgevangen gemaakt en de oorlog overleefd.
            -            -          
(1) Op een aantal, waarvan enkele buitenlandse, internet-sites wordt deze crash vermeld en daarbij wordt ook boerderij Erica genoemd. Maar ondanks een intensieve zoektocht is het ons (nog) niet gelukt om op het ca. 10 km buitengebied tussen Tilburg en Dongen, de exacte locatie van boerderij Erica te achterhalen.
De aanduiding in 1944 luidde:
‘ten N. van den weg van Tilburg naar Dongen in een bosch-terrein, behoorende aan A. Timmermans, Herstalschestraat 14, Tilburg, gelegen 100 M. ten N.W. van de boerderij “Erica”. ‘
In de periode 1935 -1945 stonden als landbouwers op het Tilburgse deel van die weg geregistreerd:
P.C.F. Leyten          Dongenseweg 12
Adr. de Kok            Dongenseweg 63
J.A. van Gils            Dongenseweg 88-90-92
J.B. Vesseur            Dongenseweg 150
Van één van deze zou boerderij Erica kunnen zijn.

 

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: luchtvaartincidenten Tweede Wereldoorlog vliegtuig

  •   Frans Kense
  •   1    0    0 

Reacties

Rien Wols schreef op 18-01-2017 13:28
Dat Stewart en Jackson van plaats verwisseld zouden hebben, lijkt me niet erg waarschijnlijk. Ze zijn namelijk beiden op 25 mei 1944 omgekomen. Dat maakt ook de bemanning compleet, die uit zeven man bestond. Boordwerktuigkundige P/O William McGill Stewart ligt begraven op het Canadese oorlogskerkhof in Bergen op Zoom, graf 5. G. 9. en Jackson is blijkbaar nooit gevonden, want zoals de tekst al zegt: hij staat vermeld op het Runnymede Memorial, paneel 122. Daar staan alle mannen en vrouwen die overleden zijn, maar van wie geen begraafplaats bekend is. Jacksons sterfdatum is ook 25-5-1944, net als die van Stewart.


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

  • RAT-013758

  • Bron: Wikipedia Common

Gerelateerde verhalen