De loopgravenoorlog (WO I)

 

Enkele weken geleden bezocht ik gedurende een dag of vijf met mijn vrouw de Westhoek van Vlaanderen. Aanleiding was het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914, dit jaar precies honderd jaar geleden. Ik schreef er al eerder over. 

Het gebied staat bekend als het ‘Slagveld aan (de rivier) de IJzer’ met o.a. plaatsen als Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort met alle dorpen daaromheen. Het was een van de aanleidingen waarom er in dat jaar zoveel Belgische vluchtelingen o.a. naar Tilburg trokken.  

Ik schreef het al eerder: het was een gruwelijke oorlog, vanuit loopgraven, veelal in de modder, met regelmatig gevechten van man tegen man. Bij verscheidene exposities zagen we talloze foto’s en filmbeelden daarvan.  

Dan besef je pas hoe het er in feite aan toe moet zijn gegaan. En waarom zoveel Belgen op de vlucht zijn geslagen, ook naar Tilburg.  

Op YouTube trof ik bijgaand filmpje aan. Voor als u ook eens een indruk wilt krijgen hoe meer dan een half miljoen soldaten, alleen al op dit slagveld (!) het leven lieten .....  

 

Louis Sparidans

Tilburg Wiki