Brood met suiker

Een gedeelte van de affiche -

Vanmorgen was ik getuige van de première van de documentaire ‘Brood met suiker’. Het vond plaats in de Spoorzone; gebouw 79.   

Een documentaire, gemaakt door studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en wel van de opleiding ‘Art, Communication and Design’ in samenwerking met de Bibliotheek Midden-Brabant, geïnspireerd door de manifestatie ‘Grenzeloos Tilburg’.  

Het is een indrukwekkende documentaire geworden met de levensverhalen van een drietal vluchtelingen, oorspronkelijk afkomstig uit Iran, Azerbeidszjan en Afghanistan, aangevuld met een paar herinneringen, volgens overlevering, aan Belgische vluchtelingen in Tilburg dit jaar honderd jaar geleden, als gevolg van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914.  

Ik neem aan dat de documentaire binnenkort ook wel via internet te zien zal zijn. Een aanrader!  Zelden heb ik vluchtelingenverhalen zó indringend gehoord en gezien.  

De studenten hebben ook een bijbehorend boekje gemaakt onder dezelfde titel ‘Brood met suiker’, tweetalig, zowel in het Nederlands als in het Engels. Prachtig. Een compliment voor het geheel, documentaire en boekje, is zeker op zijn plaats!  

De titel deed me ook herinneren aan mijn eigen kinderjaren in Tilburg.  

Als er helemaal geen beleg meer in huis was (eind jaren veertig) kregen we destijds ook wel eens een snee witbrood, goed beboterd (met margarine) en daaroverheen suiker.

Het was eigenlijk uit nood geboren maar we vonden het desondanks een traktatie.  

 

Louis Sparidans