1944 Tilburgs Dagboek (6) - Slot

Op zaterdag 28 oktober, een dag na de bevrijding werd de Schotse generaal Barber door burgemeester Van de Mortel ontvangen op het Paleis-Raadhuis. Hij ontvangt de bronzen legpenning van de gemeente Tilburg. In het dagboek wordt hiervan geen melding gemaak

 

'29 October.
Een V1 daalde op den weg naar Loon op Zand.

31 October.
Idem op den weg naar Riel.

2 November.
Explosie tijdbom in de Nieuwe Kon. Harmonie. Te 18.27 op een donkeren avond, plots een geweldige explosie in de binnenstad. De bioscoopzaal in de Stationsstraat vloog de lucht in, waarbij 9 Engelsche soldaten werden gewond.
We moeten hier van een "ploertenstreek" spreken. De Duitschers hadden hier een bom verborgen, zeker in de hoop dat deze zou explodeeren als er werd gefilmd. Gelukkig was op dit moment niemand in de zaal. Was de bom daags tevoren gesprongen op hetzelfde uur, dan was de ramp niet te overzien geweest, want toen was er bioscoop en er was meer dan 600 man in de zaal. Laten we hieraan niet denken, maar God danken, dat we van deze ramp bleven bevrijd !
In de gebouwen aan de Stationsstraat, waar de Duitschers hun zetels gevestigd hadden, werden niet minder dan 24 landmijnen geruimd! Ook alle kerktorens zijn grondig onderzocht en uit menige toren zijn landmijnen weggenomen; jammer dat er nog een padvinder sneuvelde in den toren van den Heuvel.
Dagenlang (en ook nog op dit moment) heeft de LBD (de luchtbeschermingsdienst) en de Engelsche instantie gewerkt aan de opruiming van granaten, mijnen en munitie, 't welk over de geheele stad was verspreid en groote gevaren opleverde voor leger en bevolking.

4 November. - DE BEVRIJDINGSFEESTEN !
Zelden hebben we zooveel volk op de been gezien als op dezen dag. Wat een contrast met de periode van Duitsche overheersing. toen we zelfs op de Zondagen haast geen kip op de straat zagen.
Wat een compacte massa was er niet voor het Paleis Raadhuis op het Wlllemsplein. En dan al die vlaggen en banieren, de praalwagens en die vroolijke muziek. Herrijzend Nederland maakte er een aardige reportage van.
En op 't bordes de autoriteiten der stad, de TownMajor en .... Prins Bernhard, die zijn eerste officiële bezoek in khaki-uniform, aan de stad Tilburg bracht. 't Was een Nationale feestdag, een Koninginnedag in optima forma.
Dan de prachtrede van den Burgemeester en het indrukwekkende defilé van het Prinses Irene leger. Onze jongens, die zoo dapper hebben meegevochten aan de bevrijding onzer stad. Dat ze hartelijk werden toegejuicht laat zich begrijpen.
Dat was dan de groote dag, waardig en spontaan gevierd, uit alles blijkend de eenheid tusschen Oranje en Tilburg.
Officieel is komen vast te staan dat het aantal slachtoffers van dit oorlogsgeweld in Tilburg 76 bedroeg.' 
                       -            -            -
Uit het dagboek ‘Tilburg’s donkere dagen in 1944’ van P.G. Joosen;
geboren in 1898 in Geertruidenberg en overleden in De Haag in 1949.
Gedurende zijn leven is hij rijkstelegrafist, journalist en boekhouder geweest.

 

Media