1944 Tilburgs Dagboek (3)

De door de Duitse bezetter in oktober 1944 vernielde stoommachine bij textielfabrikant A&N Mutsaerts aan de Gasthuisstraat/Pironstraat.

 

29 September - 5 October
In deze periode bereikten ons zeer vele berichten van buiten de stad, die we als volgt kunnen formuleeren.
Beschieting van 's Hertogenbosch, branden te Oirschot en ineenstorting van kerk en toren aldaar, branden te Baarle Nassau, vernieling en verbranding van 27 woningen te Alphen, Engelsch vuur op Lizza's hoeve Poppel en Hilvarenbeek veroverd en een regen van granaten op Goirle (5/10). Daarna bleef het eenige dagen tamelijk rustig in de stad.

6 October
We tippen even aan dat de geheele telefoongemeenschap binnen en buiten de stad werd verbroken.

12 October
Opnieuw werden de groote wegen door vliegtuigen , onderhanden genomen. Er vielen verschillende slachtoffers. Op dezen dag werden een 6-tal textielfabrieken vernield, fabrieken, die straks in staat waren geweest eigen electrische energie op te wekken en eventueel de stad zouden hebben kunnen helpen in de voorziening van electriciteit. Ook zij, evenals de andere fabrieken, zitten nu zonder stroom en onze bloeiende industrie ligt finaal lamgeslagen, waardoor aan duizenden arbeiders 't werk werd ontnomen.

14  October
Er wordt geproclameerd: Tilburg moet 10-duizend dekens leveren ten behoeve van het Duitsche Roode Kruis. Was het wel voor dit Roode Kruis? Helaas er werden nog bijna 3.000 dekens ingeleverd en de Duitschers schenen daarmede tevreden te zijn geweest. Binnen is binnen - pik in.
(Tussen de vermeldingen van 6 en 12 oktober, staan hierboven de vermeldingen van 12 en 14 oktober. Mogelijk dat deze laatste twee gebeurtenissen tussen 6 en 12 oktober hebben plaatsgevonden. F.K.)

12  October
De spoorbrug werd gemitrailleerd en de Bosscheweg komt onder vuur te liggen.

13 October
We waren dien dag ook toevallig in de omgeving van het vliegveld. Het spande van je welste! Bommen spatten uiteen, kartetsen vlogen door de lucht, de machinegeweren der vliegtuigen knetterden en eenige weggedeelten werden gemitrailleerd, en tusschen al dat vreeseliike stonden tientallen handkarretjes en alle mogelijke vehikels onzer stadgenooten, die hun aardarppelen gingen steken op het vliegveld ofwel die beladen waren met hout; U weet wel, die mooie gezaagde dennen, op maat, netjes opgestapel. Zoo maar op te laden en mede te nemen. Ze dachten vast en zeker: "Een warm kacheltje van den winter is toch maar alles". Geef ze eens ongelijk. 

14 October
Zware branden richting Riel.

15 October
Granaatinslagen Veemarktstraat en Daendelstraat.

16 October
Zware branden richting Gilze.

18 October
Zware branden richting Kaatsheuvel.

                        -            -            -
Uit het dagboek ‘Tilburg’s donkere dagen in 1944’ van P.G. Joosen;
geboren in 1898 in Geertruidenberg en overleden in De Haag in 1949.
Gedurende zijn leven is hij rijkstelegrafist, journalist en boekhouder geweest.

Tilburg Wiki: