Varkenshuis 2013

Ruim een jaar geleden vertelde Tineke Schuurmans op het ‘Geheugen van Tilburg’ over haar project met een ‘Varkenshuis’ in een woonwijk in Tilburg. Ik citeer deels hieruit (een beetje ‘vrij’) als volgt:  

‘In een ‘Varkenshuis’ groeien een tijdlang een paar varkens. De varkens leven van de voedselresten van de omwonenden. Na een tijdje kunnen de varkens worden geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door diezelfde lokale gemeenschap en haar omgeving.  

Door zelf voor de varkens te zorgen ervaart men wat er nodig is voor het produceren van vlees en wordt men zich bewust van het dier achter het vlees. Dat roept natuurlijk vragen op. Varkenshuis is daarom ook een plek om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.  

Voor de één is het een enorme confrontatie om een varken te verzorgen wat hij of zij later gaat eten, de ander vindt het juist goed en interessant en ook komen er mensen die nog levende herinneringen hebben aan hoe de varkens vroeger door de straten van Tilburg kuierden.’  

Ik heb zelf óók wat met varkens. In mijn jeugd hielden wij thuis (in de Minister van Sonstraat) namelijk ook elk jaar een varken, dat vervolgens in november werd geslacht, waarna we er maanden lang van konden eten.  

Toevalligerwijs kwam ik onlangs via Omroep Brabant bijgevoegd YouTube-filmpje tegen over dat Varkenshuis in Tilburg in 2013. Weliswaar niet met omwonenden maar met vrijwilligers.

Kan iemand er nog meer over vertellen, bijvoorbeeld over hoe het is afgelopen?  En, weet iemand of er dit jaar daar (of elders) weer op die manier varkens worden gehouden?  

 

Louis Sparidans