Full Moon Festival

Een poster -

Een tijdje geleden ontmoette ik bij een uitvaart een Tilburgs achternichtje. We kenden elkaar (nog) niet maar raakten desondanks in een geanimeerd gesprek. Waar ze in Tilburg woonde, was een van mijn vragen.  

“Vlakbij de Muzentuin”, zo reageerde ze. Nee, die kende ik nog niet. “Vlakbij de Bisschop Zwijsenstraat en de Heikese kerk” zo vulde ze aan, “die ken je toch zeker nog wel?”.  

Het bleek te gaan over de tuin die vroeger bij het klooster van de ‘Zusters Visitatie’ hoorde. Althans, zo noemden wij deze slotnonnen vroeger. Officieel heetten ze de ‘Zusters van de Orde van O.L.Vrouw Visitatie’, een hele strenge orde.

Als je daar eenmaal was ingetreden, dan kwam je er nóóit meer uit, werd er gezegd. En áls je er al wilde intreden moest je ook wel ‘wat geld meebrengen’, werd er meestal al toegevoegd.  

Daar wist mijn achternichtje uiteraard “allemaal niks van”.   

“Maar jij weet natuurlijk weer andere ‘dingen’ waarvan ik geen weet heb” reageerde ik. En jawel, zij wist ‘alles’ over de Muzentuin. Vorig jaar zomer nog had ze er het ‘Full Moon Festival’ bijgewoond. Een festival ‘voor en door vrouwen’, met een aziatisch sfeertje.  

Zestig vrouwen uit drie Tilburgse studentenverenigingen namen hiertoe in 2011 het initiatief. En er is ook steeds een goed doel aan verbonden.

In 2013 was dat het thema ‘Because I’m a girl’, ontleend aan Stichting Plan (het vroegere Fosters’ Parents Plan) om jong-uitgehuwelijkte meisjes in ontwikkelingslanden toch nog aan een betere toekomst te helpen door hun deel te laten nemen aan onderwijsprojecten.  

Bijgaand de poster van vorig jaar (2013).  

Dit jaar (2014) vindt het festival weer plaats maar dan in de Factoriumtuin, op de langste dag van het jaar! Met een nieuw thema: ‘Free a girl’, een bijdrage aan het project om jonge meisjes in ontwikkelingslanden uit de prostitutie te houden.

Goed zo!  

 

Louis Sparidans  

 

Media