Het ‘Heuvels Kleuterhofke’, bewaarschool Hoogvensestraat 124

Bord naast de voordeur van de kleuterschool, Hoogvensestraat 124.

 

Vanaf 1906 was op Hoogvensestraat 124 een lagere school voor meisjes gevestigd, ‘De Mariaschool’ . Daarbij hoorde een bewaarschool, met ooit wel 136 kleuters. Opgericht door de Zuster van Liefde, zijn daar in de loop van tachtig jaar, duizenden(!) kinderen uit het centrum als kleuter op school geweest.
Na de oorlog is de naam van Bewaarschool gewijzigd in Kleuterschool en tenslotte in ‘HEUVELS KLEUTERHOFKE’.
Het bord naast de voordeur met die naam is na de sloop in 1985 bewaard gebleven, afb. 1.

Ook zijn er nog twee klassenfoto’s van rond 1980  gevonden.
De eerste, afb. 2, met op de achtergrond het cijfer 75, zal genomen zijn na het 75-jarig bestaan van de school in 1981. Met links op de achtergrond het hoofd van de school juf Els, mevrouw Bruëns en rechts op de achtergrond juf Trees, mevrouw van Esch-Mulders.
Gezien de scherpte van de foto moeten er toch veertigplussers te vinden zijn die zich herkennen als kleuter!
De tweede foto, afb. 3, ook van rond 1985, toont achteraan van links naar rechts achtereenvolgens Mariëlle Balsters, juf Trees en juf Els.

In de jaren daarna is het ‘Heuvels Kleuterhofke’ grondig verbouwd, waarbij het onderwijs tijdelijk in de Tivolistraat was gevestigd om later weer terug te keren naar de Hoogvensestraat.
Tenslotte, in 1992 is deze kleutershcool samen met de naastliggende Mariaschool uit de Hoogvensestraat verdwenen, gesloopt ten behoeve van nieuwbouw van woningen.

Andreasschool
Het Kleuterhofke stond op het adres Hoogvensestraat 124 en ernaast stond de meisjesschool op de nummers 124 a en b. Een dichtbijzijnde jongensschool was de Frater Andreasschool, bij het klooster van de Fraters van het Heilige Hart, Bosscheweg 397. In 1985 kwam er een ingrijpende verandering toen de jongens samen met de meisjes onderwijs kregen. De meisjesschool en kleuterschool in de Hoogvensestraat werd toen afgebroken om in 1988 plaats te maken voor een nieuwbouwschool met de ingang aan de Lancierstraat, als nieuwe rooms-katholieke Andreasschool waarbij de voormalige school in de Bosscheweg verdween.
Bovenstaande foto’s zijn dus nog genomen voordat de school in 1985 werd afgebroken.

Met dank aan de heer en mevrouw Van Esch-Mulders in Loon op Zand, voor de gegevens en materialen.

 

Media