Verjaardag Juliana 30 april 1939

H.K.H. Juliana in 1939

Toen ik nog klein was, viel Koninginnedag op 31 augustus. Wilhelmina was toen nog Koningin. In 1948 veranderde dat, toen Juliana haar opvolgde.

Overigens werd de verjaardag van Juliana, als enigst kind van Willemien, wel gevierd.

Zeker in de bange vooroorlogse dagen. Zoals de kreet “Het is Oranje en blijft Oranje boven” bij de Wijkvereniging Moerenburg.

Hieronder een paar krantenartikeltjes uit de kranten van 28 en 29 april 1939 en een foto van H.K.H. Julians in de Nieuwe Tilburgsche Courant  van 29 april 1939

Nieuwe Tilburgsche Courant 28 april 1939

WIJKVEREENIGING “MOERENBURG”

Kinderfeesten op den verjaardag van H.K.H. Prinses Juliana.

De kinderfeesten georganiseerd door de vereeniging Moerenburg op Zaterdagmiddag 29 April om 3 uur terrein Armhoefstraat, ter gelegenheid van de verjaardag van H. K. H. Prinses Juliana, beloven een waar succes te worden. Wij vernemen dat zich een groot aantal kinderen bij het bestuur tot deelname heeft aangemeld.

Wanneer het weer medewerkt, wacht de kinderen een prettigen middag. Door het bestuur deezer vereeniging wordt verzocht reeds Zaterdag de vlag te willen uitsteken.

Het is Oranje en blijft Oranje boven.

 

HARMONIE JULIANA".

Bij gelegenheid van de verjaardag van H.K.H. Prinses Juliana zal bovengenoemde vereeniging een muzikale wandeling maken door de wijk „Broekhoven". De bewoners der wijk worden vriendelijk verzocht de vlaggen uit te steken.'

 

Nieuwe Tilburgsche Courant 29 april 1939

 

VOLKSCONCERT

in het Wilhelminapark op Zondag 30 April, door de Harmonie .Excelsior" van 6.30 tot 8.30 uur.

 

In de Nieuwe Tilburgsche Courant van 1 mei 1939 valt het volgende verslag te lezen:

VEREENIGING „MOERENBURG ".

Kinderfeesten.

Ter gelegenheid van de verjaardag van H. K. H. Prinses Juliana heeft de Vereeniging „Moerenburg" kinderfeesten georganiseerd voor de kinderen uit hare wijk welke in alle deelen geslaagd zijn. Om

2 uur Zaterdagmiddag zette een stoet van pl.m. 200 kindeken, voorafgegaan door jeugdige trommelslagers, bij een malsch regenbuitje doch vroolijk en verlangend naar de mooie prijzen zich in beweging.

Op het feestterrein aangekomen nam de voorzitter het woord en na gezamenlijk het Wilhelmus gezongen te hebben namen de spelen een aanvang. Vermakelijk was het dikwijls om te zien hoe de kleuters zelfs de kleinste, vochten om een prijs te bemachtigen. Gelukkig hield de regen op en was het voor de vele bezoekers

een genot om de grappige dingen aan te zien, welke bij verschillende spelen plaats hadden. In het bijzonder noemen wij „Maakt dat je de trein haalt" en „Wedstrijd met hindernissen." Onder de aanwezigen merkten wij nog op den WelEd. Geb. Heer H. v. Beurden als bestuurslid van T.V.V. en den ZeerEerw. Heer Pastoor van Oirschot. Ongeveer 6 uur deed de Jury uitspraak De prijswinners werden bijeen geroepen en elk kind mocht zijn welverdienden prijs in ontvangst nemen. Bovendien ontving elke deelnemer nog een extra versnapering,zoodat niemand onbeloond huiswaarts keerde.

 

Vermelden wij nog, dat de firma N.V. v. Boxtel en Zn. de gezelligheid heeft verhoogd door belangeloos luidsprekers bij het terrein te plaatsen, zoodat wij in den aanvang niet te veel hebben gezegd, dat de feesten ten volle zijn geslaagd. 

 

Henk van Mierlo

Nuenen