Heet het goe geschmaokt???Deel 1.

Tilburg schonste stad van het Laand en ons vaoder is Fabrikaant....Mijn grootvader was fabrikant en trots op het feit dat hij meer wijn in zijn kelder had liggen dan de wijnhandelaar.

Je moet je bedenken dat in een tijd zonder telefoon ,computer ,radio etcetera er in de avond weinig te doen was.Men ging bij elkaar op bezoek en dronk een lekker glas en hoopte op een goed gesprek .

 

Als er iets te vieren was dan deed men dat goed.Ik kan mij herinneren dat mijn grootouders een uitschuifbare eettafelhadden staan met 36 ja 36 dezelfde eetkamerstoelen in Biedemeierstijl.Zij woonden in de Stationstraat in Tilburg vlak bij het Station waar later de Bank van Landschot in gezeten heeft.

Tilburg heeft nu op culinair gebied veel in haar mars,Toen was er alleen Riche volgens mij om uit eten te gaan??Toen was de tijd van Aaj meej slaaj meej juin meej eérpel.De fabrikanten hielden meer van zwezerik maar aten dat enkel met gasten op bruiloften en partijen.Deze klier van een kalf was een delicatesse .Men noemde het Supiet geen idee waar dat woord van afgeleid is?? 

Bewaard ge bleven is de menu kaart van mijn overgrootvader Laurent Janssens die zijn 50jarige huwelijk vierde met Elisabeth van Buren.in 1869 en daar staat supiet op in de destijds gebruikelijke franse taal.

 

Eerst at men Huitres of oesters ,dan saumon a la Duchesse en dan Ris de veau en surprise  ofwel zwezerik ...

Er volgde nog veel meer Gigot de Chevreuil,Poularde,Faisants de Boheme ,Homard..En dat alles met pointes d,asperges ,petites pois ,salades.consommeés,sorbettes,compotes,en patisserie glaces,ge'lees etcetera Je zou zeggen een eenvoudige doch voedzame maaltijd..

 

wordt vervolgd Duc Janssens