Gepubliceerd 19-03-2014 11:52 SANNEN eeuwen in Tilburg

Ter inleiding 6 eeuwen Sannen in Nederland:

Nederland met de grenzen zoals we die nu kennen heeft er niet altijd zo uitgezien. De grenzen wijzigden bijna met de dag. Er is ook een tijd geweest dat onze huidige provincie Noord Brabant een groot geheel vormde met het huidige Belgie en de (NL) provincie Limburg: het Hertogdom Brabant (Wikipedia)

De gemeente Gemert / Bakel heeft echter altijd gelegen waar die nu nog ligt: nooord van Helmond en Deurne. Hier kwam uit de Cijns archieven een akte naar boven gedateerd 25 juli 1428 die onomstotelijk bewijst dat er een Schepen genaamd GOYART SANNEN getuige is geweest bij de verkoop van onroerend goed aan ene Jan van Amstel. Deze akte is te vinden in www.sannen.org / Ledemenu onder het Hoofdstuk DocInfo. Zoeksleutel: 1428-07-25.

Tot op de dag van vandaag hebben we geen familie verband kunnen aantonen tussen deze GOYART SANNEN en onze Tilburgse tak van SANNEN. Spijtig want die informatie zou onze Stamboom in een klap 6 eeuwen oud maken.

De hoofdzaak: 4 eeuwen Sannen in Tilburg:

De genealogie Sanne / Sannen kent momenteel als (ook mijn) oudst bekende en bewezen stamvader een zekere JAN HENDRIK SANNE die geboren is in Tilburg omstreeks 1630 en die gewoond heeft op de Oost Heijcant. Op de kaart van Zijnen (bron: Regionaal Archief Tilburg) is dat gebied herkenbaar aangegeven: noord van Tilburg; om precies te zijn ten noorden van de lijn Peerke Donders en Rugdijk, globaal omgeving Moerstraat  tot aan de Noorderplas.

Vanaf deze J.H. Sanne loopt er een rode draad door de SANNEN genealogie, telkens van vader naar zoon/zonen. Ook geografisch hebben we die lijn van afstamming vanaf 1630 weten te reconstrueren binnen Tilburg: van genoemde Oost Heijcant naar de Berkdijk, het Laar, Korvel, Haringeind (tegenwoordig Zomerstraat), Heuvelstraat en Heuvel.

Begin 20' eeuw zijn er in verband met de stadsuitbreidingen uitschieters naar bijv. Broekhovenseweg, Bredaseweg,Tuinstraat en Enschotsestraat 178 waar mijn grootvader op de hoek met de Leliestraat een slagerij bouwde in 1921 en die gedreven heeft tot ongeveer 1965.

Vanaf de opening van de spoorlijn dwars door Tilburg op 1 oktober1863 trokken er vanzelfsprekend naamgenoten, onder meer door hun werk voor de Spoorwegen naar Venlo, Lochem, Waardenburg, Zaltbommel en Vlissingen. Anno 2014 is de familienaam verspreid over heel NL.

Zoals in elke familie zijn er, in economisch slechte tijden, vele naamgenoten "uitgevlogen" naar onder meer Argentinie, Australie, de VS, Canada, Curacau en Indonesie.

Deze stamboom informatie is opgenomen in de SANNEN GENEALOGIE en is te raadplegen op www.sannen.org / Stamboom, evenals de gerelateerde Akten met hun Bronverwijzingen in het hoofdstuk DocInfo.

Namens Stichting de Naam SANNEN

op internet www.sannen.org

S.A.A.J. (Stef) Sannen (1949)

Mede oprichter in 1998 en eerste voorzitter tot heden.

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Sannen

  •   Stef Sannen
  •   1    0    0 

Reacties

Petra Robben schreef op 21-03-2014 09:09
Dag Stef, leuk dat je de familie Sanne introduceert. Je kunt de tag ´Sannen´ steeds toevoegen aan je verhalen zodat je steeds alle ´Sannen´ bij elkvaar vindt. Wellicht leuk om een foto van jezelf als profiel toe te voegen. Dan kunnen we zien hoe de Tilburgse Sannen eruit zien ;-)
Vriendelijke groet, Petra Robben


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Gerelateerde verhalen