Dagboek Mandos (8)

Hoek Tuinstraat / Nieuwlandstraat  -

Met een vervolg op dinsdag 3 oktober 1944:

‘Vandaag op het feest van H. Treesje heb ik extra gebeden dat wij allen toch van oorlogsgeweld gespaard mogen blijven. O, ik brand van verlangen om toch iets van mijn kinders te horen. Dan denk ik aan Maastricht, hoe zou het jelui voedselvoorziening zijn? Zou de garage van Cor nog bestaan?  

En hoe zal het toch met Ad zijn? In zoo’n groote stad (Amsterdam, LS) vind ik het altijd nogal erg, vooral met de voedselvoorziening.  

Vandaag is het weer zeer onrustig in Tilburg. Veel wagens met soldaten weer met het geweer in den aanslag, evenals begin September met de vlucht uit Frankrijk. Sinds vanavond horen wij hier zwaar kanongebulder. Ook hebben wij vandaag gehoord dat de geallieerden in Baarle-Nassau zijn. In ieder geval zoo dichtbij zijn de troepen niet in Tilburg geweest. Wij gaan nu maar weer wat rikken. Dat is iedere avond hetzelfde liedje.’  

Op woensdag 4 oktober 1944 vervolgd met:  

‘Alles wijst er nu toch op dat de geallieerden Tilburg naderen. Waarschijnlijk zullen zij op het eind van deze week wel hier zijn. Laten we hopen dat Tilburg van verwoestingen bevrijd zal blijven. Hein, Miep en Oom Toon zijn naar Goirle geweest. Het mitrailleurvuur was daar goed te horen.  

Bij Van de Pol (tante van Miep, LS) op het erf was de keukenwagen van de Duitschers. Zij hadden de troepen niet meer kunnen bereiken, dus hebben de moffen geen soep gehad vandaag. Miep heeft nog wat vleesch van de keukenwagen weten te bemachtigen. Wij kunnen er wel drie dagen van eten. Miep en Hein leggen ons geen windeieren. Iedere wandeltocht brengt wel wat op voor den bik.  

Jan (zoon Jan, geboren 11 augustus 1918, tandarts geworden, LS) is vandaag met Piet Bots per tandem naar Bergen Op Zoom geweest. Roode kruis band om den arm en met de papieren van het roode kruis voor de tandem bij zich. Hij is voor de tandartsen in Tilburg het strikt nodige gaan halen.  

Vandaag ben ik met Corry van Arendonk op stap geweest. Liefst naar Ringbaan Noord om groenten te halen. Dat is bijna bij de Hasseltsche kapel. Wij hadden de bolderkar vol. Bij Korvel worden verdedigingen aangebracht. Bij Korvels kerkhof zijn versperringen. Begin Goirleseweg is een tankval gemaakt.’  

Wordt vervolgd.  

 

Louis Sparidans