Koning, stadhouder en graaf Willem II

Onderling in Tilburg ontstaat er weinig verwarring. Als er sprake is van ‘op Willem II’ dan zit je op de scholengemeenschap ‘Koning Willem II College’. Als je zegt ‘bij Willem II’ dan praat je over de voetbalclub. En zonder toevoeging ‘op’ of ‘bij’ dan gaat het meestal over de vroegere koning Willem II.
Maar overleg met buitenstaanders is soms iets lastiger. Gaat het bij Willem II over de koning, de stadhouder of de graaf. Alle drie waren dit belangrijke historische persoonlijkheden.
Over het leven van de latere koning Willem II (1792-1849) hier nu geen verdere informatie. Over hem wordt - gelukkig maar - steeds meer geschreven. Hier wel over de Willem II voorgangers.

Stadhouder Willem II (1626-1650)

Deze overleed op 24 jarige leeftijd aan pokken en heeft alleen maar de laatste drie jaar als stadhouder geregeerd.
Met name werd hij bekend omdat hij al op 14-jarige leeftijd trouwde met de 9-jarige Maria Stuart van Engeland. Daarnaast dat hij betrokken was bij de beëindiging van de tachtigjarige oorlog in 1648.
Maria Stuart overleed tien jaar na haar man, in 1660, ook aan pokken.

Hun zoon stadhouder Willem III is beter bekend. Hij heeft de relatie met Engeland opnieuw aangeknoopt. Het lukte hem om naast stadhouder in de jaren 1689 tot 1702 ook nog koning van Engeland, Schotland en Ierland te worden. Mede dank zij zijn huwelijkspartner Mary, dochter van de Hertog van York.

Graaf Willem II (1228?-1256)

Met zijn ca. 28 jaar is hij iets ouder geworden dan de bovenstaande stadhouder-naamgenoot. Op 7-jarige leeftijd mocht hij zich al ‘Graaf van Holland en Zeeland’ noemen. Over Brabant had hij niets te zeggen. Dat was een zelfstandig, onafhankelijk Hertogdom, met Leuven als hoofdstad.
Bij een veldtocht in 1256 zakte graaf Willem II boven Alkmaar door het ijs, waardoor de vijanden, de Westfriezen de gelegenheid kregen om hem om te brengen.

Zijn zoon, de bekende Floris V, lukte het om later het lichaam van zijn vader naar Middelburg over te brengen. In 1811 werd daar een skelet gevonden in een dichtgemetselde nis van de abdijkerk van Middelburg. Pas recent, met de modernste DNA-technieken, is komen vast te staan dat  dit ‘bijna zeker’ de overblijfselen van Graaf Willem II zijn.

In tegenstelling tot de latere koning Willem II is het ook ‘bijna zeker’ dat de beide voorgangers, de stadhouder en de graaf, nooit in de gelegenheid zijn geweest om Tilburg eens te leren kennen.