ZIJ WAS EEN SMOKKELAAR.

Fotonummer 500254

Een van mijn ooms, die in Riel woonde, smokkelde regelmatig het een en ander vanuit België naar Nederland.Net na de oorlog was dat niet zo ongebruikelijk; alles was nog op de bon en met smokkelen kon je wel wat verdienen.
Hij vertelde eens dat hij een zak tabak bij zich had en toen de douane hem vroeg wat er in die zak zat, zei hij: "konijnenvoer", waarop de douanier zei "maar dit is toch tabak!"
"Als ze het niet lusten, vreten ze het mar nie"was zij antwoord... 

Mijn vader durfde dat niet. Hooguit fietste hij naar Baarle Hertog om daar Belgische staatsloten te kopen. Vaak mocht ik dan mee, achterop de fiets en dan  “smokkelden” we een paar repen “Jacques” chocolade mee. Die met advocaat crème erin vond ik het lekkerst. Op de bagagedrager had ik er dan al minstens één op voordat we weer thuis waren in Tilburg. Daarom las ik toch met enige weemoed het onderstaand verhaal in de Nieuwe Tilburgsche Courant van  4 maart 1939

EEN DAME IN EEN TAXI.

Zij bleek een smokkelaarster te zijn.

Gisterenmiddag werd het stationtaxibedrijf opgebeld om op Broekhoven voor te komen.
Aan het opgegeven adres stapte een keurig gekleede dame in met een koffertje aan de hand. Zij wilde naar het station gebracht worden, doch daar aangekomen, veranderde zij plotseling van gedachte en verzocht naar de Houtstraat te rijden. Toen de taxi voor de gesloten overweg-boomen aan de Spoorlaan wachtte, kwamen er twee kommiezen, die blijkbaar een scherpe neus hadden.

Zij vroegen de „dame" haar koffertje eens open te maken. De juffer bleek contrabande te vervoeren, want haar koffer zat vol met boter en sigarettenpapier. Het mensch kreeg een bekeuring, haar koffer werd in beslag genomen, maar, zooals gebruikelijk ook het voertuig in dit geval de taxi, natuurlijk tot niet geringe consternatie van den chauffeur, die zich van niets bewust was. Trouwens dit taxibedrijf dat een goeden naam heeft op te houden, pleegt zich niet met dergelijk vervoer te belasten. Honderden menschen met koffers worden vervoerd, maar wanneer zal men smokkelarlj kunnen vermoeden?

De chauffeurs kennen de smokkeladressen over het algemeen wel en bedanken dan hartelijk voor het „vrachtje".
In dit geval was echter geen verdacht adres opgegeven om voor te komen en ook de dame in kwestie maakte niet den indruk een smokkelaarster te zijn. Het is jammer, dat de chauffeur er in getippeld is, maar de wetsbepalingen moesten eenmaal worden nagekomen,zoodat de taxi in beslag genomen werd.

Gelukkig kon echter onmiddellijk borg gesteld worden, zoodat het voertuig weer spoedig in het bedrijf, dat deze juffrouw misbruikt had om in haar ongeoorloofde praktijken mee te sleepen, terugkwam.

Henk van Mierlo

Nuenen

en ook nog het lied van de smokkelaar natuurlijk...http://www.youtube.com/watch?v=N4hcNzF8OsA

Foto: BeeldonLine van het RAT toont de overweg van de Koestraat in 1935

Media