Wie kent Shirley nog ?

Een tijdje geleden kwam het bericht:  ‘Shirley Temple is overleden’, 85 jaar oud. Dat scheelt maar tien jaar met mezelf, terwijl ik dacht dat ze al veel langer dood was .....  

Het nieuws daarover deed me eigenlijk niet veel, totdat ik afgelopen week een oude bekende uit Tilburg aan de lijn had die er over begon. Maar ja, hij is dan ook een paar jaar ouder dan ik.  

Shirley was een Amerikaans filmsterretje van vóór d’n oorlog  (WO II), geboren in 1928. Als vierjarig meiske speelde ze al in films.  

En dat herinnerde ‘mijn ouwe bekende’ zich goed, want hij vertelde dat hij ná de oorlog, in een cafézaaltje op het Smidspad, al eens een film van haar had gezien. Zoiets gebeurde daar wel vaker, op woensdagmiddagen, bij slecht weer.

Er was immers in die tijd nog geen TV en zodoende waren de kinderen in die tijd al 'gelukkig' voor een dubbeltje de hele middag ‘onder dak’. Een ‘uitkomst’ voor moeders met grote gezinnen!  

Sterker nog, 'mijn ouwe bekende' beweerde in dat telefoongesprek dat ik daar indertijd ook wel eens bij was, ofschoon ik me dat helemaal niet kan herinneren. Maar hij bleef erbij, ondanks dat ik hem vertelde dat ze daar bij ons thuis helemaal geen geld voor over hadden.  

Maar, hij wist het zeker, zei hij. Soms kunnen ouwe mensen wel eens behoorlijk eigenwijs overkomen .....  Hij heeft geen internet, dus ik kan me dat wel riskeren.

Wij mochten als kind uitsluitend wel eens naar een film in ‘ons’ parochiehuis, het zogenoemde patronaat aan de Van Sasse van Ysseltstraat (in de Theresiaparochie). Dat waren dan altijd hele christelijke films, over de missie en zo. Dat vonden we al spannend genoeg.  

Toch liet me ‘Shirley’ na dat telefoontje niet meer los en ben ik op zoek gegaan naar meer informatie.  

Op YouTube trof ik bijgaande ‘clip’ aan, die ik wel leuk vond. ‘Lollipop’ uit 1934, ze was toen zes jaar oud. Click er maar eens op. Alleen zou men tegenwoordig bij al die ‘handtastelijkheden’ met een meiske van zes jaar wel vraagtekens plaatsen .....  

Op zestienjarige leeftijd (in 1944) zag ze er overigens ook nog heel leuk uit. Zie de foto hiernaast (bron:  Wikipedia)  

 

Louis Sparidans

 

Media