OPENING VAN „OLD DUTCH", 10 febr. 1939

Hevige brand in Café de Valk verslag NTC 29-12-1931

Op 10 februari 1939 opende de bekende Tilburgse wielrenner Jan Pijnenburg, ook wel “de kanonbal” of “den Pijn” genoemd zijn café-restaurant   Old Dutch. Hij had een succesvolle wielercarrière achter zich en ging nu als restauranthouder verder in zijn geboorteplaats. Zie hieronder het krantenrelaas van deze opening.
Old Dutch was eerder café De Valk dat na een rampzalige brand op 29 december 1931 -waarbij 5 doden vielen te betreuren(zie afbeelding)- was herbouwd en vooral binnen geheel vernieuwd. Tegenwoordig kennen wij deze uitspanning als “Le Clochard”.

Nieuwe Tilburgsche Courant 11-02-1939

OPENING VAN „OLD DUTCH".
Het nieuwe Café-restaurant van Jan Pijnenburg.

Gisterenavond om 6 uur opende Jan Pijnenburg zijn nieuwe Café-Restaurant „Old Dutch" op den Heuvel 77, voorheen Café „De Valk". Zoowel het in- als exterieur heb- een ingrijpende verandering onder- gaan. De verbouwing geschiedde onder leiding van het Architectenbureau Jos Donders.

Wat het exterieur betreft, werden de ramen veranderd en wel zoodanig, dat een groot bovendeel hiervan bestaat uit antiek blank glas in lood, waarbij de groote uithangende lantaren van glas in lood zich op uitstekende wijze aansluit.
De grootste verandering vindt men evenwel binnen. Zoo werd in het Café zelve een nieuwe balkenzoldering aangebracht, terwijl de vroegere tegels rondom de caféwanden verdwenen zijn en plaats hebben gemaakt voor een donkere eikenhouten eenige meters hooge lambrisering, welke 
betimmering verzorgd werd door de Fa. Gebr. Kemkes. Ook de verwarming werd hierin verwerkt.

Bijzonder goed doet het de antieke schouw, welke gelegen is tegenover het buffet, waarvan het siucadoor- en tegelwerk werd verzorgd door de Fa. L. van Eijck, terwijl op den muur daarboven een

Cambrinus-schildering in waterverf, op artistieke wijze aangebracht door de heeren A. van Eijndhoven en H. Evers, direct de aandacht trekt.

Ook het buffet, bijzonder de  “tapkist", welke geheel met leer overtrokken is, sluit zich op voortreffelijke wijze bij een en ander aan. Als vloerbedekking werd een donkerkleurig vast tapijt gekozen.

De meubelen, lage eikenhouten tafeltjes met dito met donker gestreepte stof overtrokken stoelen, werden speciaal door het Architectenbureau Jos. Donders ontworpen.

Ook aan de verlichting — het Elektrotechnisch Bureau Jan v. d. Brekel was hiermede belast — werd bijzondere aandacht geschonken. Groote bronzen kronen J met perkamenten kapjes, alsmede verschillende wandarmpjes van hetzelfde genre verhoogen des avonds de intiem gezellige sfeer van de „Old Dutch".

Zooals de naam reeds aanduidt, heeft men zich beijverd de „Oud-Hollandsche"  sfeer te scheppen en niettegenstaande de moderne hulpmiddelen, is men daar op voortreffelijke wijze in geslaagd. In  plaats van koperen Oud-Hollandsche voorwerpen beperkte men zich hier tot op de lambrizeering geplaatste wandborden van Delftsch blauw, die een uitstekend cachet geven. Vermelden wij nog, dat het schilderwerk,dat er keurig verzorgd uitziet,in handen was van de firma Nuyten en Mulders, het smeedwerk — in verband met dit laatste lette men op de buitendeur en de lantaren — door de Fa. A. C. Hoefnagels en de Neon buitenverlichting door Hex' Neon.

Ter weerszijden van den ingang worden nog schermen geplaatst met glas in lood, welke evenwel niet tijdig gereed konden zijn.

Een zeer ruime biljartzaal bevind zich aan de achterzijde van het café.

Zoo is. Tilburg weer een uiterst gezellig ingerichte zaak rijker geworden, waarin wij den heer Pijnenburg veel succes toewenschen. Het was gisteren bij de opening een heele drukte en het spreekt wel vanzelf dat tal van fraaie bloemstukken er toe bijdroegen een feestelijke sfeer te scheppen.

Vermeldenswaard is het navolgende gedicht, dat de heer Bob Savelkous van de Wielren- en Touristenclub „Unica" uit den Bosch Jan Pijnenburg aanbood, met een bloemenmand en een fraaie foto van den Pijn in zijn wedstrijd tegen Richard:

Pijn, Je gaat weer beginnen, je staat weer aan start,
Nu is geen sprintje, doch 'n tijdrace je part
Na roemvolle dagen neem jij nog geen rust
Want Jan, je bent een vechter, de strijd is je lust.
Geluk in je zaken de kop ook hierbij.
Al valt het je zwaar je fiets nu op zij,
Ook in zaken is het trappen en stoppen op 'tijd,
Dan volle sprint, dan technisch beleid.
Maar Jan was dan ook geen Jantje de Pijn,
Als hij in zaken niet dezelfde zou zijn.
Wat waren wij trotsch toch, de Directies tevree
Want de Pijn in de piste bracht geld met zich mee.

En zoo je eens straalde, daar gaf je niets om
Een volgend maal haalde je je boontjes weerom.
Weet je nog 15 April '34 het jaar
Je groote revanche met de Franschman Richard
In Den Bosch moest die wezen, daar ging niets vanaf,
Een uitverkocht huis, een elk stond paf.
Wat vloog je door de bochten, de spanning ten top
Het publiek brulde steeds maar, haalop Jan, haalop.
Ouden en jongen, grooten en klein,
Ze kwamen alleen, maar dan ook alleen voor den Pijn.

Herinnering, is mooi, herinnering doet goed
In sombere tijden geeft het vaak nieuwen moed.
Daarom bieden wij als herinnering deez' foto je aan,
Waarop zoo je ziet de jongeren staan.
En als je vroeg wat wordt jij kleien man,
Dan was het steeds renner, maar zoo groot dan als Jan.
Een verzoek doen wij thans, sta ze bij met je raad,
Dat door taaie volharding, je wordt de man van de daad.
Zoo was jouw begin, zoo is je finaal.
Steeds de Sportman die vocht voor zijn Sportideaal

 

In de vijftiger jaren heeft, als ik me wel herinner, de beroemde Amerikaanse filmster Clark Gable een bezoek aan Tilburg gebracht en nog bij hem aan de tap gezeten om handtekeningen uit te delen aan vele hysterisch gillende Tilburgse meisjes en vrouwen, die een glimp van hem wilden opvangen. Voor de jongeren onder u: vraag het je oma maar…

Henk van Mierlo

 

Nuenen

Foto’s  met dank van BeeldonLine RAT

Media