Stierenvechten in Tilburg

'El torro' ,

In mei 1963, dit jaar dus 50 jaar geleden, vonden in Tilburg stierengevechten plaats.  Ik weet er eigenlijk niks van want ik woonde toen al niet meer in Tilburg.  

Een tijdje terug hoorde ik er zijdelings iets over maar wilde het nauwelijks geloven. In het ‘Nieuwsblad van het Zuiden’ rond die datum, alsook bij het Regionaal Archief kon ik er namelijk niets over vinden totdat ik afgelopen week nevenstaande berichten in ‘Het Vrije Volk’ van 13 mei 1963 aantrof.  

Het bleek allemaal wel veel onschuldiger dan zoals dat in Spanje en Zuid-Frankrijk gebruikelijk is, maar toch .....   

Het Tilburgse studentencorps vierde in dat jaar haar zevende lustrum en was de initiatiefnemer voor deze ‘corrida’. De burgemeester en de korpschef van de politie hadden het goedgekeurd op voorwaarde dat er geen druppel bloed zou vloeien.  

Uit de Franse Camarque waren heuse stierenvechters (torrero’s) ingehuurd. Er werd zelfs een van hen door een stier op de horens genomen, maar de verwondingen vielen mee.  

Vierduizend toeschouwers sloegen het spektakel gade. Gejoel op een grammofoonplaat moest via een versterkerinstallatie het lawaai van de toeschouwers ondersteunen, terwijl een Tilburgs studentenbandje op de tribune met ‘geen woorden maar daden’ resp. met Bizets ‘El Toreadore’ uit Carmen ervoor zorgde dat de stieren werden ‘getergd’.  

Er waren niettemin nog honderden toeschouwers bereid om wild met paraplu’s te zwaaien opdat de matador met vijf, zes helpers erin slaagde een stier zolang uit te putten, dat het dier door de knieën zakte en hijgend bleef liggen.  Aldus de verslaggever van ‘Het Vrije Volk’.  

Het bleef bij één stier die een poot verzwikte. Gelukkig maar! 

Stierenvechten behoort tot de categorie dierenmishandeling dat overal ter wereld verboden zou moeten zijn.  

 

Louis Sparidans

 

Media