'Grootste tentoonstelling op aarde'

Circus Barnum & Bailey :

Op 3 oktober 1901 vond op den Besterd de ‘Grootste Tentoonstelling der aarde’ plaats .... althans, volgens de hiernaast staande advertentie in de ‘Nieuwe Tilburgsche Courant’ van 2 oktober 1901.  

Het was slechts gedurende één dag te zien (het vervoer geschiedde per trein) maar het moet een ‘geweldig’ spektakel zijn geweest.  

Zo waren er drie kuddes gedresseerde “dikhuiden” te zien en een scala aan andere beesten zoals “de eenige neger-antilope” en diverse  “heilige Indische diersoorten”.  

Verder kon je je vergapen aan “luchtkoningen” en “merkwaardige menschen, zoals reuzen, dwergen, een gebaarde dame, een levend skelet, diverse getatoueerden en andere wonderen en aantrekkelijkheden”.  

Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. We hebben wel wat gemist, of werd er toch wat overdreven?  De ‘grootste tentoonstelling op aarde’ ?  

Het was een wereldberoemd circus onder de naam ‘Barnum & Bailey’,  van de Britten Phineas Taylor Barnum en James Anthony Bailey.

Aan Phineas wordt de gevleugelde uitspraak toegeschreven: "There’s a sucker born every minute", waarmee hij wilde aangeven dat er genoeg mensen zijn die gemakkelijk voor de gek gehouden kunnen worden.  

‘Hoort, zegt het voort!  Wacht u voor zwendeluitgaven, wat betreft de entreebiljetten!’  Ja, ook toen al.  

Er gebeurde toen nog eens wat in Tilburg, of niet soms?  

 

Louis Sparidans

 

Media