De SSTT

De SSTT :

 

De ‘SSTT’ staat voor ‘Stichting Stoomtreinmaatschappij Tilburg-Turnhout’.

Deze stichting werd op 21 februari 1974 opgericht met als doel om de oude spoorlijn Tilburg-Turnhout (het zogenoemde Bels Lijntje) te behouden voor recreatief gebruik.

Daartoe werden om een kapitaaltje te vergaren onder meer ‘obligaties aan toonder’ uitgegeven, waarvan er hiernaast een is afgebeeld.

Het ‘Bels Lijntje’ waarvan de oorspronkelijke aanleg als spoor in de jaren 1865/67 gereed kwam, werd tot 1934 voor personenvervoer gebruikt en daarna nog tot 1973 voor goederenvervoer. Op 1 juni 1973 reed er de laatste officiële goederentrein.

Ruim een jaar later, op 22 juni 1974, reed er de SSTT met een van het Spoorwegmuseum gehuurde stoomlocomotief (de NS-no. 3737) met enkele personenwagons.

Twee jaar later kwam daar de ‘NS-no. 8826’ voor in de plaats, een stoomlocomotief afkomstig van de steenkolenmijn ‘Laura en vereniging’ in Eygelshoven, met daaraan gekoppeld drie personenrijtuigen, afkomstig uit het Duitse Bentheim.

De toeristische trein was evenwel geen lang leven beschoren, want al in 1982 reed de ‘NS-no. 8826’ er voor het laatst. Twee jaar later ging de SSTT failliet.

In 1989 werden de rails en bielzen opgebroken en ontstond er het fietspad onder de naam ‘Bels Lijntje’.

Bron (gedeeltelijk): Wikipedia

 

Tot slot nog een aardig videootje van Omroep Brabant over het Bels Lijntje, via YouTube

 

Louis Sparidans

Tilburg Wiki

Media