Gepubliceerd 31-10-2013 10:12 Boeken

Ik ben bibliofiel. En op mijn leeftijd heb ik zo langzamerhand een boekencollectie opgebouwd, waar althans ikzelf U tegen zeg ! Maar ik ben nuchter gebleven. En mijn collectie is beperkt gebleven, die blijft onder de 1000 stuks !

Ik heb iemand gekend die alle kamers van zijn huis vol stouwde met boekenrekken. Hij was trots op het aantal boeken dat hij had. Hij was ongetrouwd en totaal geschift.

Maar laat ik iets vertellen over de inhoud van de zes boekenrekken, waar ik, nu de kinderen het huis uit zijn, een hele kamer voor kreeg.

De kroon wordt volgens mijzelf gevormd door enkele tientallen ingebonden illustraties, zo van de jaren 1880 tot 1950. Die hebben we ook al wat langer.

De Katholieke Illustratie, maar ook Panorama, Wereldkroniek, De Prins……Vroeger kon je de Kath. Illustratie rustig op de dressoir in de huiskamer leggen, maar de andere moest je snel in de kast stoppen, als de pastoor eens op bezoek kwam. Ik praat nu natuurlijk wel over héél lang geleden, zo in de jaren twintig. Ons Moeder kon daarover meepraten.

Ingebonden illustraties, ik heb daar dus iets mee. En de sch…..lijsters voor wie dit beneden hun waardigheid is (boeken, dan denk je aan iets hogers !) die moeten maar eens hier komen, dan zal ik ze iets hogers aan hun verstand brengen !!

Leuk, zo’n collectie, gewoon van de ene oorlog in de andere, van de ene modetrend in de andere. Al die bebaarde en besnorde vorsten met blinkende sabels, en hun dames, met struikel-rokken en onvoorstelbare hoeden !

En ik zie onze Pa weer zitten bladeren, waarbij hij telkens zijn vinger nat maakte bij het omslaan van een bladzij. Hij keek graag in die ene illustratie met die bladzij over Tilburg, mee de foto van onze Ome Toon, die mee bolhoeike en fiets neven de Lindenboom stond !

En wat denkte gij van die wekelijkse rubriek “Uit het Rijke Roomsche Leven” met al die jubilerende zwartrokken…….

Ge ziet, ik moest dat van die illustraties even aanroeren. Een volgende keer toch weer eens over een ander aspect van de boekenwereld.

Anton van de Wiel

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: boeken

  •   Anton van de Wiel
  •   0    0    1 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media

  • boeken

Gerelateerde verhalen