Peerke Donders

Peerke Donders

Peerke Donders

Tekenaar Jan Bouman, opgegroeid in ’s-Hertogenbosch, komt rond 1950 bij De Volkskrant om zijn eerste prent te brengen. Dit zal de komende jaren een wekelijks terugkerend ritueel zijn…

Jaren lang trekt hij met zijn klein autootje door Nederland op zoek naar merkwaardigheden. Zorgvuldig bekijkt hij boerderijen, uithangborden, gevelstenen, molens, windwijzers, kastelen, standbeelden enz. Hij duikt in archieven en boeken om de geschiedenis te achterhalen. De verhalen àchter die gevelsteen, àchter dat poortje.

De resultaten worden in tableaux bijeengebracht en vanaf ongeveer 1950 lange tijd iedere zaterdag in De Volkskrant gepubliceerd.

Wel heel bijzonder is dat hij de schuilnaam ‘Lijntrekker’ gebruikt. Een wel heel ironisch pseudoniem als je weet dat hij nooit een liniaal heeft gebruikt. Of misschien toch wel om zijn tekening in een kader te plaatsen.

Met zijn autootje heeft hij zeker een keer het huisje in de Heikant en het standbeeld aan het Wilhelminapark van Peerke Donders in Tilburg aangedaan. Twee bijdragen zijn het resultaat.

De eerste afbeelding verschijnt op 29 oktober 1960 in De Volkskrant.

De tweede afbeelding op 20 oktober 1956.

Jos Naaijkens

Tilburg Wiki:

Media