Virginie Doorakkers. Voorbidster, geen kwezel.

Virginie Doorakkers bij de Hasseltse kapel (RAT-500271)

In zijn typische romantische stijl schreef de Tilburgse schrijver Uri Nooteboom (1903-1945) in zijn boek Jaren en jeugd in Brabant uit 1944 over zijn herinneringen aan de Hasseltse kapel:
‘De zingende stem van de kwezel bad haar honderd-en-vijftig wees-gegroeten met de onze-vaders en de vijftien geheimen. Als de eene kwezel was uitgebeden begon de andere op een iets lagere toon.’

Maar waren het kwezels of voorbidsters die Uri Nooteboom daar heeft meegemaakt?
Tot aan zijn studie in Nijmegen woonde hij hier in Tilburg, dus tot ca. 1920.
De kwezels fungeerden eeuwenlang als sociaal werkster, vaak mede verantwoordelijk voor de catechismuslessen, in dienst van een parochie. Deze kwezels waren meestal ongehuwde vrouwen die rond hun dertigste als kwezel de gelofte van de Norbertus-orde aflegden. Met de komst van de ‘Zusters van liefde’ verloren de kwezels hun historisch zo belangrijke maatschappelijke functie. De laatst bekende officiële kwezels in Tilburg waren:
> Joanna M. Biesemortels, overleden in 1932, 88 jaar oud
> Cornelia M.de Jong, overleden in 1926, 75 jaar oud.
Zo waren het langzamerhand niet meer de kwezels die de belangrijkste rol speelden als ‘voorbidster’ in de Hasseltse kapel.

Virginie Doorakkers, als bekende voorbidster in de Hasseltse Kapel
In de adresboeken, die hier in de periode 1879 tot 1965 zo regelmatig verschenen, stond veelal ook het beroep van een persoon vermeld. Waarschijnlijk uniek in Nederland stond in het adresboek van 1937 bij één persoon de vermelding: voorbidster !Dat stond bij Maria Virginia (of Virgenie) Doorakkers (1866-1952) die vanaf haar 45ste in 1912 tot haar 80ste een van de oudst bekende, erkende voorbidster was in de Hasseltse kapel.
Zij was niet alleen voorbidster maar ook de kosteres van de Hasseltse kapel.
Lange tijd zal zij daarnaast toch haar inkomen in de textiel hebben verdiend.
Want in 1911 stond zij als wollenstoffenweefster vermeld en in 1928 nog als spoelster. Steeds wonend op het adres Hasselt 11.

Een andere voorbidster uit die jaren in de Hasseltse kapel was Elisabeth Laureijssen, overleden in 1940, 80 jaar oud. Zij zou ook best eens een door Uri Nooteboom gesignaleerde voorbidster hebben kunnen zijn.

Van Virginia Doorakkers zijn nog enkele afbeeldingen bewaard gebleven, afb. 1.
Verder ligt haar graf nog op de begraafplaats bij de Hasseltse kerk (graf G-20), afb. 2 en 3. Compleet met vermelding ‘voorbidster’.

Media