Onze kasteeldeur

Kasteeldeur

In het buurthuis de Poorten, officieel MFA de Poorten, aan de Hasseltstraat is nu een permanente, gratis toegankelijke expositie over ons ’Kasteel van Tilburg’.
Het pronkstuk is de bewaard gebleven deur van het laatste kasteel, afb. 1.

Algemeen bekend is de afbeelding van het honderden jaren oude kasteel, dat nu centraal staat op een flyer en folder die hoort bij de tentoonstelling op de tweede verdieping van de voormalige kerk, afb. 2. Dit oudste kasteel is jammer genoeg verdwenen en in 1755 vervangen door een nieuw, maar nu rechthoekig ‘fraaij' landhuis, wel nog met een gracht eromheen.

In korte tijd verdwenen rond 1850 de bewoners van dit ‘kasteel’.
De laatste mannelijke telg van eigenaars was Diederik J.F. graaf Van Hogendorp-van Hofwegen, geboren op het kasteel in 1776 en daar ook overleden in 1839, afb. 3.
Zijn vrouw Johanna M. van Der Sleijden, geboren in Den Bosch, bleef toen achter met de drie dochters. De oudste Catharina, trouwde in 1850 en verdween naar Den Haag. Vervolgens overleed de moeder in 1853 en bleven de twee zusjes Clasina en Margaretha over in het riante woonhuis met het nodige personeel. Toen ook Margaretha, de jongste, in 1856 trouwde moet het besluit zijn gevallen om het het kasteel te verkopen en zo kwam het in 1858 in de verkoop, afb. 4.
Ook de middelste van de drie zusters, de ongehuwde Clasina verhuisde vervolgens naar Den Haag en overleed daar in 1900.

Het blijft boeiend om te fantaseren over ‘onze’ Willem II. In de periode 1831 tot 1840 was Tilburg zijn tweede woonplaats waar hij veelvuldig verbleef. Met ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ is kroonprins Willem II in die jaren wel eens bij Diederik J.F. graaf Van Hogendorp-van Hofwegen, met zijn drie toen nog jonge dochters op bezoek geweest. Graaf Diederik was van 1776, dus wel wat ouder dan kroonprins Willem II, geboren in 1792.

Zo krijgen we een indruk van de personen die met zekerheid en ‘waarschijnlijk’ door de 250-jaar oude geëxposeerde kasteeldeur zijn gepasseerd.

Media