De Weer-Telegraaf okt. 1913

Weerbericht 1913

Tegenwoordig zijn we, althans ik, snel geneigd om de buienradar op internet te raadplegen om te zien wanneer welke bui ons te wachten staat.

Meestal zit ik er dan niet ver naast om te zorgen dat het zonnescherm op tijd wordt ingerold en de kussentjes van de tuinstoelen naar binnen gaan,

Maar zoveel anders honderd jaar geleden.

Men was afhankelijk van de krant voor het weerbericht dat in Den Bilt voor het “gansche” land gold.

Maar nu kwam er een doorbraak: Aan de Markt in Tilburg, naast de vitrine van de Fa. Bergmans werd een apparaat opgesteld dat, na enige oefening, je eigen weersverwachting kon aangeven, zodat je niet meer afhankelijk was van Den Bilt.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er geen snars van begrijp. Misschien ook wel omdat ik nergens een afbeelding van het bewuste apparaat kon vinden, maar ik vind de buienradar een stuk eenvoudiger

Wellicht is er een weerkundige of amateur die hier helderheid kan verschaffen.

Inmiddels vraag ik me af of het druk werd bij de Weer-Telegraaf of dat de mensen toch maar hun krantje als weervoorspeller aanhielden.

Nieuwe Tilburgsche Courant en Tilburgsche Courant 25-10-1913

Weer-Telegraaf.

*Door het weerkundig Instituut C. A.Ulbrich en Co. te Zürich is aan de Markt,naast de vitrine van de firma W. Bergmans, alhier een toestel geplaatst, waarop wordt aangegeven welk weer wij in Tilburg voor den volgenden dag te wachten hebben. Op welk uur van den dag men wil, het best echter een uur vóór en na zonsondergang kan men met zekerheid de weervoorzegging voor den volgenden dag doen. Het kleine vierkante plaatje waarop staat:„Wijzerstand tegen 8 uur 's morgens" vergelijkt men met een van de 9 overeenkomende wijzerstanden die daaronder op een émailplaatje staan aangegeven, en op welk plaatje dan de verklaring van iederen stand wordt afgegeven.

De 2 groote ronde wijzerplaten boven, die 's morgens voor 8 uur de weerstoestand aangaven, worden om 8 uur in den morgen weer op 0 gezel, en daarop kan men uit de neiging tot stijgen of dalen verder nog zien, welke veranderingen er gedurende den dag in de weersgesteldheid gekomen is, door vergelijking met den „Wijzerstand tegen 8 uur 's morgens."

Men weet dan welk weer wij hier te wachten hebben voor de navolgende 30 uur.

Oostenwind verdrijft gemakkelijk den regen die zoude vallen indien de wind uit het Westen kwam.

Men moet nu zelf den gang en de neiging der instrumenten tot stijgen of dalen bestudeeren; doet men dit een dag of zeven, dan raakt men geheel vertrouwd met de Weer-Telegraaf en kan men dus

van de weerberichten in de couranten, steeds zijn eigen weer profeet zijn.

Deze weeropnamen onderscheiden zich van de weerberichten in de couranten dat ze meer speciaal op de plaatselijke weersgesteldheid berekend zijn, terwijl de weerberichten in de courant op het weder van het geheele land. of liever op de waarnemingen van het Kon. Meteor. Instituut te De Bilt betrekking hebben..

Henk van Mierlo

Nuenen

Afb. Twee weerberichten uit de Nieuwe Tilburgsche Courant en Tilburgsche Courant van die dag.

Media