'Schengen' en nog wat

Tilburgse muurkrant :

Opnieuw een Tilburgse muurkrant uit vroeger jaren.

Ruim twintig jaar geleden kwam het akkoord van Schengen tot stand. Wat, Schengen ? Ik hoor het sommige mensen al vragen en inderdaad, ook toentertijd was het wat ‘schimmig’.

Een Tilburgse muurkrant uit die dagen greep ‘het moment’ aan en plaatste er (terecht) enkele op- en aanmerkingen bij, zie de bijlage hiernaast.

Met het ‘Verdrag van Schengen’, in alle geheim voorbereid en ‘doorgeduwd’, besloot de Europese Unie (destijds nog Europese Gemeenschap geheten) om het vrije verkeer van personen in te gaan voeren tussen een vijftal landen, Nederland, België en Luxemburg alsook Frankrijk en Duitsland.

Inmiddels houden zich al veel meer landen aan deze regeling en vanaf 1 januari 2014 komen daar ook Roemenië en Bulgarije bij. Maar dat terzijde.

Ik citeer de Tilburgse muurkrant van destijds (letterlijk):

Een klup Europese ambtenaren heeft 4 jaar gewerkt aan het Schengen-akkoord, met zwijgplicht en achter gesloten deuren. De vijf landen moeten er in 3 dagen over beslissen’.

Een slecht ‘staaltje democratie’.

In dezelfde muurkrant wordt daarnaast de Tilburgse bevolking erop gewezen dat er geld te verdienen valt voor zogenoemde ‘woningdelers’. Onder voorwaarden moeten alle gemeenten in deze gevallen een toeslag toekennen. ‘Ook Tilburg’, zo voegt de muurkrant daaraan toe.

Was er een reden om de Gemeente Tilburg te wantrouwen of was het vooral een aanmoediging om het er niet bij te laten zitten?

Louis Sparidans

Media