Villa Tivoli in de 19e eeuw (1)

Villa Tivoli :

Een paar jaar geleden schreef ik al eens ‘stukske’ over de vroegere ‘Villa Tivoli’, gelegen aan de toenmalige (Oude) Bosscheweg, althans zo werd die straat in mijn jeugd nog genoemd.

Nadat deze prachtige villa in 1965 werd afgebroken (ik woonde toen al niet meer in Tilburg), besloot het Gemeentebestuur de straatnaam maar te wijzigen in Tivolistraat. Helaas, had men de villa maar laten staan .....

Een tijdje terug ben ik benaderd door Gabrielle Borghstijn-Houben, die in het bezit is van een fotoalbum, oorspronkelijk toebehorend aan een oud-tante van haar, zijnde een zus van een van haar twee opa’s.

In dit album komen diverse foto’s voor, betrekking hebbend op Villa Tivoli.

We zijn er nog niet (helemaal) uit kunnen komen hoe de relaties precies liggen met de destijdse bewoner Leo Swagemakers en zijn echtgenote Louise Swagemakers-de Horion de Corby, maar ik ben in dit verband al wel andere ‘illustere’ Tilburgse namen tegengekomen, zoals Janssens, Verbunt, Van de Mortel, Van Dooren, Enneking, Pessers, Van Spaendonck enzovoorts. En uiteraard ook ’ene Houben’ speelt daarin een rol.

Voer voor genealogen, zal ik maar zeggen .....

Bijgaand uit genoemd album enkele exterieurfoto’s van voor- en achterkant van de villa en de tuin, waarschijnlijk daterend van omstreeks 1880.

Er zijn ook nog wat foto’s van het interieur, maar daar kom ik nog op terug.

Louis Sparidans

Tilburg Wiki: