Ik hou niet van de Kermis

Ze zeggen wel eens “Ik krijg lange armen van het dragen”. Nou ik kreeg ze als ik vroeger naar de kermis op d’n Heuvel ging. Daarom hou ik niet van de Kermis en speciaal niet van de Tilburgse.

Het is 1949 en de kermis is weer in de stad. Pa neemt ons mee naar de Heuvel en loopt recht tussen de attracties door naar de hoek tegenover Hotel Riche, waar ome Jaap staat met zijn rad van Fortuin, “Dat zijn prijzen, dat zijn rrrrrrrrrrrrrrrrrreuze prijzen! “ galmt het uit de luidspreker die aan de tent hangt. Het is een drukte van belang.

Het is elk jaar hetzelfde liedje, de attracties zoals de draaimolen zijn voor mij niet weggelegd, het enige wat er voor Pa op de kermis staat, is de stand van Ome Jaap met zijn rrrrrrrrrrrreuze prijzen.

Ik krijg wel lotjes om mee te spelen. Dat zijn dan dubbele kansen.

En als je goed naar de prijzen kijkt die er te winnen zijn, dan zijn er maar weinig die een beetje nut hebben. Maar als Pa iets wint – de fiets kreeg ie nooit te pakken – ruilt ie het in de meeste gevallen voor iets nuttigs in het huishouden, zoals een aluminium pannenset en die mag ik dan vasthouden totdat we, veel later als al het geld vergokt is, naar huis gaan. Vandaar mijn lange armen.

Henk van Mierlo

Nuenen

Foto uit BeeldonLine RAT: De kermis op de Heuvel ’s avonds in 1954. Deze foto is genomen vanaf de voetgangersbrug bij de overweg van de Koestraat.

Tilburg Wiki: