Circus Jan Pigge

Circus Jan Pigge  :

 

Binnenkort komt Circus Renz weer naar Tilburg, zo las ik gisteren. Ineens schoot mij daarop de naam ‘Circus Jan Pigge’ weer te binnen, een jeugdherinnering .....

Slechts één keer heb ik de naam van Jan Pigge in mijn jeugdjaren ooit horen noemen. Het was een oom van mij, een broer van mijn moeder, die hem een keer roemde vanwege een circusherinnering in zijn jeugd, thans zo ongeveer honderd jaar geleden. Ik ben her en der op internet nog wat gaan opzoeken.

Eigenlijk heette hij Jan Pigmans en hij was directeur/eigenaar van het Tilburgse circus onder de naam ‘Circus Pigge’.

Zijn ouders bezaten (ergens in de buurt van ‘t ‘Haajke’) een grote boerderij waar zijn liefde voor paarden vandaan kwam. Reeds op 12-jarige leeftijd leerde hij de paarden op de boerderij van zijn vader verschillende kunstjes uitvoeren.

Jan Pigge, zoals hij door iedereen genoemd werd, werd later niet onbemiddeld; hij was eigenaar/bezitter van een groot aantal woningen in Tilburg. Een ‘huisjesmelker’ zouden we hem tegenwoordig noemen.

Circus zag hij dan ook meer als zijn hobby, doch hij nam die heel serieus ! Denk hierbij aan de periode aan het eind van de 19e eeuw en de eerste decennia van de 20e eeuw.

Hij begon het circus aanvankelijk samen met zijn broer Jacques onder de naam ‘Pigmans Frères’. Na het vertrek van zijn broer, ging hij een samenwerking aan met de Franse ‘Marquini Frères’. Dit resulteerde in een grotere tent waarop de naam ‘Cirque Marquini-Pigmans’ prijkte.

Na deze samenwerking ging Jan Pigge weer met een kleinere tent reizen en werd in heel Brabant een begrip onder de naam ‘Circus Pigge’.

De sterkste nummers bracht Pigge met zijn zeven raspaarden, waaronder drie Arabische hengsten.

Een Tilburgse gymnastiekvereniging (de latere Spartanen) zorgde tijdens voorstellingen voor een 'menselijke piramide' en de ster van de gymnastiekvereniging was tevens de enige acrobaat van Circus Pigge: Toontje Klaassen die op diens oude dag zijn baas nog jarenlang zou dienen als huisknecht.

Geboren op 8 oktober 1845, overleed Jan Pigmans op bijna 80-jarige leeftijd op 3 april 1925.

 

Louis Sparidans

 

Media