Internationale Tentoonstelling 1913. De laatste loodjes voor de opening

In de Tilburgsche Courant van 7 juni 1913 lezen we dat de opening van de Internationale Tentoonstelling 1913 zal geschieden door minister Talma, in die dagen minister van Landbouw, Nijverheid en Handel.

’s Avonds zal er een diner aan hem aangeboden worden door de verschillende comités die de tentoonstelling hebben voorbereid.

Stond er sinds januari al regelmatig een artikel in de beide Tilburgs kranten, vanaf die dag wordt er (bijna) dagelijks verslag gedaan van de vorderingen.

Groot is de vreugde, lees ik op 11 juni, wanneer de Commissaris der Koningin Mr. A. Baron van Voorst tot Voorst, in gezelschap van burgemeester Raupp, het tentoonstellingsterrein bezoekt en meedeelt dat Koningin Wilhelmina de tentoonstelling op 14 juli met haar bezoek zal vereren:

“Na de gebruikelijke plichtplegingen deelde Z.Exc. de Commissaris het voornemen van H. M. de Koningin mede.

Het ligt in de bedoeling van H. M. op dien dag de beide tentoonstellingen te 's-Bosch en te Tilburg te bezoeken.

Per auto zal H. M. des morgens van uit het Loo te 's-Bosch aankomen en aldaar de tentoonstelling van oud Kerkelijke Kunst bezichtigen.

H. M. zal te half een uur de lunch gebruiken ten huize van den Commissaris. Het bezoek aan de Tilburgsche tentoonstelling is bepaald op 2 uur des middags en zal duren tot ongeveer 5 uur.

Bijzondere belangstelling koestert H.M. voor het Onderwijspaviljoen, dat dan bijzonder belangwekkend belooft te worden.”… … “Per auto, evenals zij gekomen is, zal H. M de Koningin te 5 uur weer naar het Loo vertrekken teneinde aldaar nog tijdig te arriveeren om het diner te gebruiken. In de gemeente zelf zal H. M. niet vertoeven.”


Op 12 juni wordt er een overzicht gegeven van de belangrijkste evenementen die tijdens de 2 maanden durende tentoonstelling zullen plaatsvinden zoals:

DE KUNSTZAAL

Verschillende internationaal bekroonde schilders zullen hun werken exposeren en - zo weet te krant te melden- de kunstschatten hebben een verzekerde waarde wel “3 ton gouds”.

ONDERWIJSPAVILJOEN

Er zullen 22 onderwijsinstellingen aan de tentoonstelling deelnemen. Een opsomming:

De Apostolische school der Missionarissen van het H. Hart met een Zoölogisch en Botanisch Museum;

Door het instituut voor Doofstommen te St. Michielsgestel. Zal tijdens de tentoonstelling onderlicht aan doofstommen worden gegeven;

Er worden tekeningen en werkstukken geëxposeerd van de Ambachts- en Vaktekenscholen te Breda, Tilburg, Waalwijk, Oisterwijk en van de Koninklijke school van nuttige en beeldende kunsten te ’s Bosch;

Er Is een inzending der Tilburgsche Aquarium- en Terrariumvereeniging;

In een meer afgesloten ruimte exposeren het R.K. Blindeninstituut te Grave, de Landbouw- en Huishoudschool te Lierop, de drukkerij van het R. K. Jongensweeshuis, de Urselinenscholen met fraaie handwerken, de R. K. Experantistenvereeniging en de Hanzebank te ‘s-Bosch.

MACHINEZAAL

De Machinezaal telt 88 exposanten en gedurende de schoenenweek van 13-27 Juli, zal daar een grote volledige schoenfabriek in werking te zien zijn. De Firma F. Mannaerts en Zn. zal gedurende die tijd, een afdeling schoenmachines laten werken met een productie van 1000 paar schoenen per week.

NIJVERHEIDSZAAL

In de Nijverheidszaal zullen 185 deelnemers acte de présence geven (Ik heb er tot nu toe weinig over kunnen vinden, maar wellicht kom ik hier later op terug)

HET ELECTRISCH LICHT

Wat voor ons een vanzelfsprekende zaak is, was 100 jaar geleden nog vermeldenswaardig in de krant:

Het electrisch, licht, dat de tentoonstelling zal verlichten is gisterenavond geprobeerd en heeft goed voldaan.

Tengevolge hiervan zal reeds hedenavond begonnen worden met doorwerken in den nacht, om nog tijdig a, s. Woensdag gereed te zijn.”

BLOEMENSTAD

Er is een tuin met een grote fontein op het middenterrein aangelegd.

De uitsluitend paarse kleur van dezen tuinaanleg zal treffend uitkomen tegen de wit met goud geschilderde gebouwen.

“Een lusthof, zooals men zich haast niet denken kan, een paradijs van bloemen, overgoten door een zee van licht - 12000 electrische lichtjes- waarin het hoog opspringende water der fonteinen schitteren zal als diamant.”

De tuin werd aangelegd door de firma Jansen-Geurts uit Tilburg. Verder worden (door BeeldonLine) de volgende Tilburgse deelnemers genoemd: tuinbeelden van P.van Tielraden, tuinsieraden van Henri Petit en bloemen en planten van de firma's L. Vugts en Teeuwen-Wagemakers.

VLIEGDEMONSTRATIES

“Men deelt ons mede, dat op 23 Juni de heer v. d. Burg, directeur van de Ned. Vliegschool op de Molenheide, groote vliegdemonstraties zal houden op het sportterrein van de tentoonstelling. Het comité zal dan verminderde entréeprijzen stellen om ieder in de gelegenheid te stellen van deze vlieg-gelegenheid te profiteeren.”

KEGELWEDSTRIJDEN.

Op vier speciaal daartoe aangelegde banen zullen internationale kegelwedstrijden worden gehouden.

In de Tilburgsche Courant van 13 juni 1913 lezen we het volgende:

De laatste dagen.

Het is op het oogenblik een drukte en beweeg voor en op het tentoonstellingterrein, waar hooren en zien van vergaat. Den geheelen dag rijden groote vrachtwagens de goederen aan. De lichte voorwerpen worden per kipwagentje de poort binnengereden, de machinerieën en zware machinedeelen per lage vrachtkar. In

de zalen staan honderden handen gereed om den boel in ontvangst te nemen en direct met den opbouw te beginnen. Veel staat er ai in elkaar, maar meer nog heeft nog geen schijn van een vorm aangenomen. Toch gelooven we niet, dat één exposant niet zorgen zal op den openingsdag gereed te zijn. Tenzij dan, die hun goederen door omstandigheden niet vóór den openingsdag kunnen afzenden.Doch dat zijn er maar enkelen

Op 18 juni , de openingsdag, zal blijken dat alles op tijd klaar is, maar dat wordt de volgende aflevering: “De opening”

Henk van Mierlo

Nuenen

Foto’s met dank aan BeeldonLine: De Niverheidszaal en Bloemenstad,Verder een afbelding van een van de tentoongestelde schilderijen

Tilburg Wiki: