'Dè paast precies ..... '

Mannetje/vrouwtje :

‘Dè paast precies, net as onze pa op ons moeder’.

Deze uitspraak heb ik niet van mezelf maar herinner ik me van een neef van me uit de tijd dat ikzelf nog niet ‘tot de jaren des verstands’ was gekomen, zeg maar dat ik toen een jaar of tien/twaalf was, eind jaren veertig.

De neef waar ik het over heb was fietsenmaker. Ik schreef er al eens eerder over. Later begon hij een grote fietsenzaak aan de Enschotsestraat.

Sindsdien heb ik deze uitspraak niet meer gehoord, totdat ik ‘m afgelopen week weer hoorde gebruiken bij gelegenheid van een bezoek aan vrienden in Tilburg. Dus tóch een typisch Tilburgse uitdrukking, neem ik aan.

Voorts neem ik aan dat ik ‘m intussen aan niemand meer hoef uit te leggen. Het is wel een uitdrukking die typisch bij mannen hoort; een vrouw zal ‘m niet gauw gebruiken.

Iedereen die af en toe knutselt of iets van IKEA in elkaar zet kent wel dat ‘gelukzalige gevoel’, dat iets precies past, maar dan ook precies! Of (uiteraard ook) het tegenovergestelde waarop meestal een kreet wordt geslaakt zoals ‘godverd ..... ‘.

Ach, in die laatste uitdrukking onderscheiden de Tilburgers zich natuurlijk niet van de overige Nederlanders.

Alleen dat van ‘onze pa en ons moeder’ dat moet dan toch ‘echt Tilburgs’ zijn. Wil Sterenborg en/of Ed Schilders, die zouden het zeker kunnen weten .....

 

Louis Sparidans

Tilburg Wiki: