De eerste van vier vrouwen

Tilburgsche Courant van zaterdag 18 mei 1895

 

Vanochtend, 30 april 2013, de dag dat koningin Beatrix aftrad en Willem-Alexander haar opvolgde, kwam een paar keer naar voren, zowel in de kranten als op TV, dat sinds 1890 Nederland in feite werd ‘geregeerd’ door vier vrouwen.

Misschien is daaraan wel te ‘danken’ dat al die jaren ‘de monarchie’ is blijven bestaan en wat dat ‘regeren’ betreft, ach, dat viel ook wel weer mee.

De eerste van die vier (vóór Wilhelmina, Juliana en Beatrix) was Emma, de zogenoemde koningin-regentes. Zij nam als moeder de functie waar voor haar dochter Wilhelmina, die vanaf de dood van haar vader, Willem III, in 1890, de eigenlijke troonopvolgster was. Wilhelmina was namelijk in 1890 pas tien jaar oud, zeg maar ongeveer even oud als de nieuwe kroon-prinses Amalia op dit moment.

Op zaterdag 18 mei 1895 bezocht Emma met haar dochter Wilhelmina ook Tilburg. Zie bijgaand ‘feestnummer’ van de Tilburgsche Courant. Zij bezochten toen o.a. ‘het plein aan de Veldhoven’, waarvoor op dat moment nog het plan bestond om er t.z.t. een haven in te richten voor het nog aan te leggen kanaal.

Twee jaar later werd dit plan overigens geannuleerd en werd definitief besloten er een park aan te leggen, het Wilhelminapark! In 1898 werd Wilhelmina op haar 18e verjaardag ook echt koningin.

 

Emma (van Waldeck-Pyrmont; 1858-1934) was de tweede vrouw van Willem III. Hij noemde haar ‘zijn lieve engeltje’, want ze was ruim 40 jaar jonger. Drie zonen uit zijn eerste huwelijk met Sophia van Württemberg, waren bij zijn overlijden al dood.

 

Louis Sparidans

 

Media