Het dierlijke in de mens, performance van Fardou Keuning

Het dierlijke in de mens, Fardou Keuning

Het dierlijke in ons...

Performance tijdens Tilburg Cultuurnacht, 27 oktober 2012

  • performance van Fardou Keuning

  • te zien bij Bakkerij Van Vlerken in de Heuvelstraat

Achter de ramen van de bakkerij zien we een intiem tableau vivant, een moeder die haar baby aan het voeden is, omringd door echte en onechte taarten. Het geheel ziet er sprookjesachtig en gelukzalig uit. De moeder, met blosjes op de wangen, gekleed in rose, ligt languit op een mooi gedekt bed. De ruimte is warm en sfeervol verlicht en de baby ligt heerlijk te genieten van moeders borst. Een romantische voorstelling, zoals het hoort bij een pasgeborene. Welkom in het leven, lieve kleine...

Kom je dichterbij dan zie je dat de moeder vier borsten heeft. Ze zou dus gemakkelijk meerdere baby's tegelijk kunnen voeden. Kijk je verder dan zie je op de achtergrond een film spelen met details van het tableau vivant waar je als toeschouwer deel van uitmaakt.

Plotseling zie je dat wat je dacht dat een baby was meer op een aapje lijkt! En dat aapje beweegt! Het leeft en wordt verzorgd door een vrouw die blijkbaar ook dierlijke eigenschappen bezit.

De baby is een mechanisch popje met het gezichtje van een aap en het lijfje van een mens. Het kostuum met de roze-achtige tieten doet denken aan een varken of een koe. Mens en dier versmelten. We zien het dierlijke in de mens en zien beelden tot leven komen.

Als performance kunstenaar stelt Fardou zich op als bemiddelaar, als enige levende tussen de beelden. Het is de relatie die Fardou aangaat met beelden waardoor ze meer worden dan slechts materie. De beelden raken bezield en krijgen betekenis doordat Fardou ze behandelt als intiem deel van haar leven. De vervreemding die opgeroepen wordt schept ruimte voor betekenis. Betekenis die kan worden afgeleid uit eigen ervaringen, maar ook associaties oproept met andere culturen en andere volken, geschiedenissen die niet de onze zijn, maar ons wel fascineren en bewondering maar ook angst oproepen. Het werk van Fardou wordt een uitnodiging om na te denken over het menselijke bestaan en de invulling die we aan het leven geven.

De performance is opgevoerd in het kader van mEATing|varkenslab, met dank aan Bakkerij Van Vlerken, Tilburg Cultuurnacht en Stadsmuseum Tilburg.

Media