Sint-Dionysiusgilde (vervolg)

Een vrolijke Dionysius

Onlangs plaatste ik al eens een bijdrage over het Sint-Dionysiusgilde in Tilburg op deze site naar aanleiding van een bij toeval aangetroffen foto in een oude ‘Katholieke Illustratie’ uit 1936.

Een ‘ouwe bekende’, die niet bij naam genoemd wil worden, stuurde me daarop nog meer informatie toe over dit gilde dat al sinds 1665 (!) bestaat.

Het is met name ontleend aan een artikel uit de Tilburgsche Courant van zaterdag 17 januari 1925 van de hand van de heer A.J.A.C. van Delft, een bekende Tilburgse chroniqueur uit die dagen.

Ik citeer daaruit als volgt.

‘De "kolveniers" van het St. Dionysiusgilde schieten met het handgeweer. Op deze schuttersdoelen gaat 't naar oud-vaderlandschen trant vaak lustig en leutig toe.

Vooral bij het prijsschieten, op den "teerdag" als zij "Kermis-Maandag" met slaande trom en vliegende vaandels en "Koningen" in rijken dos er op uit trekken tot 't "Koningsvogel-schieten".

Bij pint en glas komt dan de gulle kwinkslag los!

In 1848 17 leden tellende, heeft het er thans weer circa 30.

Dit colveniers- of kloveniersgilde, moderner gezegd het gewerengilde St. Dionysius, heeft een stichtingsbrief van 1665 dateerende, die afgegeven werd door Margrieta de Noyelle, gravinne van Grobbendonck, Baronesse van Weesmale, vrouwe der stad en landen van Duesbiry, Tilburg, Goirle, enz.

Onder de oprichters worden vermeld: de drossaert Arnoldus Cloostermans, de rentmeester Adriaan van Bocholt, de secretaris Peter van Gils, de convooymeester Willem van Ophuysen, in 't geheel 21 leden.

In 1772 is hoofdman Cornelis Verbunt; konink: Jan Cornelis Donders; deken: C. van den Hout; vaandrig: Nicolaas de Rooy; busmeester: Peter van Spaendonck.

Onder de gildeleden, die op verschillende tijden aan het gilde giften deden, treffen we echte Tilburgsche namen aan als: Brouwers, Pessers, Smulders, Wouters, Drabbe en Pollet.

Dionysius, de beschermheilige der stad, heeft ook in zijn gilde het geloof der vaderen bewaard en in het reglement komt dit tot uiting waar sprake is van de H. Mis, die telkenjare voor de afgestorven Gildebroeders geschieden zal en waarbij ieder lid tegenwoordig moet zijn, gekleed volgens voorschrift.

Dit is evenzeer het geval bij begrafenis van een familielid of de vrouw van den Gildebroeder.

Onze colveniers hebben hun eigen gildelied, dat als het "Lied van den H.Dionysius" (althans het eerste couplet) als volgt luidt:

Nu zullen wij gezamenlijk gaan zingen,

Den lof van St. Dionysius,

Tilburg's Patroon, het hoofd van onze kringen,

Wij zijn verheugd, dat hij ons patroon is;

Bij 't heidensch volk als priester opgetreden,

Vol ijver predikte hij Gods woord,

Maar 't volk dat schier bedorven was van zeden,

Heeft dan den Heilige jammerlijk vermoord.’

Louis Sparidans

Media