'Smac', performance Cultuurnacht Tilburg, 2012

'Smac'


'Smac'

Waarom een rechthoek op een varken lijkt.

Waarom het schillen van een kilo aardappelen maar 10 seconden duurt

en waarom iets soms is wat het lijkt.

Filmmaker Sophie Tooten en danser/performer Nine Rab komen met antwoorden in de vorm van 'Smac', een performance over eten en nog veel meer.

Eten lijkt zo gewoon, maar tijdens deze performance viert de verwondering hoogtij.

'Smac' is een performance die ontwikkeld is door danseres Nine Rab en filmer Sophie Tooten.

Nine Rab heeft haar opleiding genoten aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en is daar twee jaar geleden afgestudeerd. Zij heeft al eerder een performance ontwikkeld voor mEATing: in 2010 heeft ze tijdens de tentoonstelling 'mEATing|mens-en-vlees' bij Perron 58 (Gasthuisring 58, het pand is inmiddels afgebroken) 24 uur doorgebracht met de vier varkens Alie, Anna, Rinus en Bom, die daar verbleven. Daar is de performance 'Dansen met varkens' uit ontstaan. Op Youtube is het terug te zien hoe Nine zich laat inspireren door het gedrag en de bewegingen van de varkens en de kijker daarin meeneemt (http://www.youtube.com/watch?v=U2ZwMiTc7gc)

Sophie Tooten heeft een opleiding tot journalist gevolgd, met als specialisatie televisie. Ze houdt ervan om documentaires te maken, werkt in opdracht, maar maakt ook vrij werk. Ze heeft behoeft haar fantasie te gebruiken om verhalen te maken over echte mensen. Haar documentaire werk is sfeervol en invoelend van karakter. De autobiografische film 'Droomman' is pas in première gegaan. Meer informatie is te vinden op haar website: http://wp.sophietooten.nl/wordpress/

In 'Smac' komt het werk van Nine en Sophie samen. Nine speelt de rol van een vrouw die van alles met eten heeft, maar blijkbaar niet altijd weet wat ze ermee moet. Op die manier wordt vanzelfsprekendheid bevraagd en de werkelijkheid op zijn kop gezet. In de uitvoering gaan film en live performance een spel met elkaar aan waarin humor, fantasie en realiteit een soms luchtig maar van tijd tot tijd ook bevreemdende en nijpende uitwerking hebben.

De performance was te zien tijdens Cultuurnacht, 27 oktober 2012, bij Broodjeszaak Kras2 in de Willem-II-straat. Eigenaars Suus en Sander van der Ham hebben hun winkel hiervoor ter beschikking gesteld, waarvoor dank!

Media