Gepubliceerd 21-02-2013 17:40 Wat gebeurde er in Tilburg in mijn geboortejaar ?

Datering van de gebeurtenis: 1 9 4 8

Er gebeurden in mijn geboortejaar natuurlijk allerlei heel gewone, maar ook best wel bijzondere dingen. Zo was het het jaar dat de Verenigde Naties werden opgericht. En dichterbij huis, nam Koningin Wilhelmina afscheid als Koningin en gaf zij het stokje 'over ' aan haar dochter, Koningin Juliana.

Zoals intussen anno 2013 Koningin Beatrix
de troon 'overdoet' aan haar zoon, koning Willem-Alexander op 30 april 2013.

Overal in het land werd dat in 1948 feestelijk gevierd. In Tilburg onder andere met een feestelijk verlichte fabriek aan de Bredaseweg ! (Foto 1). Bij de zogenaamde Kroningsfeesten had de Stoomververij en Chemische Wasserij De Regenboog daar de beouwen feestelijk verlicht. Zeker, dat zal niet het enige zijn geweest, ook op en rond de Heuvel zullen feest gevierd zijn, maar daar heb ik geen foto van gevonden.

Elly de Cock deed op 16 mei 1948 haar Eerste Heilige Communie in de kerk van Het Heike. Het herdenkingsprentje met foto herinnert er aan. De dag was Eerste Pinksterdag in mijn geboortejaar. (foto 2)

Politieagenten laten ons de resten zien van de acetylaan-dissousflessen, die 14 januari ontploften. Dat was in de Oude Molenbochtstraat en het gevolg was ook nog een grote brand geweest. (foto 3)

Een openluchtmis, speciaal voor de jeugdige Tilburgers op 7 september ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Juliana. Waar het precies was weet ik niet, maar het was dus een van de andere festiviteiten rond de kroning van de nieuwe koningin. (foto 4)

Een expositie van 'Oude kunst in Brabants bezit', georganiseerd door de
Kunstkring Tilburg in 1948. Ook toen al veel belangstelling voor kunst en cultuur in TIlburg (foto 5)

Een wandeltocht door de Tilburgse straten door leden van de bekende Atletiekvereniging DAVID in 1948. (foto 6)

Op 18 december kwam een van de laatste stukjes van de 'rondweg' rond Tilburg gereed. Het stukje vanaf de Baroniebaan > Ringbaan Zuid. Het eerste stuk van de vier ringbanen was geloof ik de Ringbaan Oost, met een midden-promenade met bomen en wandelpaden rond 1920 aangelegd ...

De feestelijke opening eind 1948 trok veel bezoekers langs de kant van de weg, en - zo te zien - weinig auto's. Het was ook vlak na de oorlog en het autobezit in Tilburg is eigenlijk pas in de jaren 60 en 70 in een 'stroomversnelling' gekomen.
(foto 7, Ringbaan Zuid)

Begin augustus 1948 was er weer sprake van flinke regenbuien, die zoals bijna elk jaar de hoek Piusstraat / Koopvaardijstraat onder water zette. Ook andere plekken in de stad - zoals op het Goirke - hadden hier vanwege de lagere ligging en slechte riolering vaak last van (foto 9, Piusstraat)

Klassefoto van kinderen van de Montessorischool in de Loudonstraat in de Armhoefse Akkers. Zo te zien verkleed als muzikanten met hun dirigent, helemaal links op de foto. En de jongens in de ouderwetse korte broek hebben allemaal een echte houten klepper in de hand ... (foto 8, Loudonstraat)

Foto's en bronnen: RAT Beeldonline Tilburg.

  •   Mieke-Nelie van der Heijden
  •   5    1    0 

Reacties

Clasina schreef op 19-10-2015 13:23
Hoi Mieke leuk om je hier tegen te komen ,ik weet niet of je mij nog kunt herinneren ..Clasientje je buurtgenootje die regelmatig bij je ouders thuis kwam om met jullie te spelen . Je jongere zusje en je twee broertje kan ik mij nog goed herinneren en vooral jullie heeroom een ware held toen der tijd nog van de RK Kerk en voor jullie allemaal ... de plagenrijtjes door de andere kinderen uit de straat. De bijnaam van de pappie die de kinderen jullie gaven ,dat jullie uit een ander milieu kwamen dat men gewent was in het straatje . Lang hebben jullie er niet gewoond en opeens waren jullie vertrokken maar ik heb jullie nooit vergeten en jullie heer oom :) leuk om je hier te treffen en een warme groet van je oud buurtgenootje , Clasina v.d. Put .

Clasina schreef op 19-10-2015 13:31
Mevr , Elly de Cock kan ik mij ook nog goed herinneren ze heeft bij mij als heel klein meisje nog in mijn poesie album geschreven ,ik herinner mij zelfs nog de kalender uit haar keukentje met de pastelkleurtjes ..die ik aandachtig zat te bestuderen welke kleur mijn voorkeur had . Ze had een dochter als ik het goed heb die een heel stuk ouder was als ik ......de album met het versje heb ik nog steeds ! Een warm groetje van je oud buurtgenootje !

Clasina schreef op 29-06-2016 11:46
Ho Mieke ,wil u zo vriendelijk zijn om al mijn reacties te verwijderen ...omdat ik mijn persoonsgegevens niet met Google wil delen in het openbaar en wereldwijd ,ook in het kader van de wet bescherming persoonsgegevens is het wettelijk verboden . Dit was niet de bedoeling zo anders had ik zeker niet gereageerd. Als u mijn reacties weg wil halen is het probleem opgelost met vriendelijke groet C.

Clasina schreef op 29-06-2016 11:54
ik verwarde u ook met iemand anders in mijn twee reacties ,sorry.

Clasina schreef op 04-08-2017 13:13
wil u zo vriendelijk zijn mijn reacties te verwijderen uit google in het kader van de wet ,bescherming persoonsgegevens!! Of de instelling veranderen zodat ik ze zelf kan verwijderen !


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media