Mooie mensen, mooi foto's

  • Datering van de gebeurtenis: 1 9 1 3

 

Mooie mensen, mooie foto's

Ook 100 jaar geleden al

 

Met kerstmis kreeg ik een scheurkalender, een Mindfulness scheurkalender 2013. Elke dag iets nieuws te lezen en te overdenken ! Traditioneel hangt-ie op de wc, zoals bij zo veel mensen. Op 30 januari las ik het volgende:

 

‘Een voordelige foto van jezelf op Facebook of LinkedIn plaatsen ?
Desnoods van een paar jaar geleden, is helemaal niet erg. Integendeel
zelfs, want elke keer als je een glimp ziet van jezelf met die stralende lach,
krijgt je zelfvertrouwen een boost. ‘

 

Honderd jaar geleden, lieten ook veel Tilburgers zich op hun best op de foto zetten. Bij voorbeeld ter gelegenheid van hun huwelijk, de bekende huwelijksfoto in het park of in een mooie fotostudio. Of de jongste uit het gezin, die op de foto werd gezet vanwege de eerste verjaardag. Of vanwege een vertrek naar de Missie, waar een vertrekprentje werd gemaakt van de missionaris, die voorgoed of in ieder geval voor lange tijd afscheid nam van familie en bekenden. Lange tijd zijn die foto's dan ook bewonderd, denk ik, ook al was er toen nog geen internet, digitale fotografie of Facebook.

 

Twee dagen later, op 1 februari, las ik het volgende op het blaadje van de scheurkalender. Een tip, die wellicht het navolgen waard is:

 

‘Het 28-dagen project van deze maand:
Maak elke dag op hetzelfde tijdstop een foto van dezelfde plek, bijvoorbeeld van de straat waar je woont. Kijk als voorbeeld de prachtige film ‘Smoke' van Wayn Wang. ‘

 

Mooie mensen, mooie foto's.

Al meer dan 100 jaar gebeurt het; rond 1850 werden al de eerste foto's gemaakt, vlak na de uitvinding van deze bijzondere ‘techniek' om beelden en portretten vast te leggen.

Foto's : via Beeldonline RAT Tilburg

Foto 1: Huwelijksfoto van Antonius Heerkens en zijn vrouw Anna Heerkens - Rijven op 24 juni 1913. Fotograaf was de bekende Tilburgse fotograaf Adriaan van Beurden (1843-1915)

Foto 2: Vincent Verbunt op de foto in Atelier Veldman. Hij was geboren op 25 april 1899, misschien is de foto gemaakt voor zijn 14e verjaardag.

Foto 3: Pater - Capucijn Dionysius Pessers vertrok in 1913 naar de missie op Sumatra. Bij zijn vertrek werd een mooie foto gebruikt voor het herdenkingsprentje voor de achterblijvers in Tilburg en omstreken.

Foto 4: Operazanger Louis van der Sande, geboren in Tilburg op 15 april 1887. Hij vierde als bariton zijn grootste succes in Duitsland, o.a. bij de Opera in Berlijn. Rond 1930 werd een grammofoonplaat opgenomen, die nog op Youtube te beluisteren is. Ook zong hij onder andere liederen van Irving Berlin, vertaald in het Duits.

Foto 5: Mercedes de Steenhuysen Piters, één jaar oud op de foto in 1913. Ook deze foto is gemaakt door Adriaan van Beurden (1843-1915). Wat zou er van Mercedes geworden zijn ? Wellicht een zoektocht waard voor het Geheugen van Tilburg.

 

Mieke-Nelie vd Heijden

 

Media