Gepubliceerd 13-02-2013 09:21 Aswoensdag, een askruisje halen

  • Datering van de gebeurtenis: 1950 - tot circa 1970 -

+ + +

Aswoensdag, de eerste dag van de 40-Dagentijd voor de katholieken onder ons. Uit mijn jeugd uit de jaren 50 en 60 herinner ik het me nog goed.

's Morgens voordat we naar school gingen, moesten we in de kerk een askruisje gaan halen. Liefst in combinatie met het bijwonen van de vroege Heilige Mis in dezelfde kerk. Na 1`970 heb ik het waarschijnlijk nooit meer gedaan.

Voor 1965 was er in Tilburg geen openbaar carnaval toegestaan, een 'samenwerkingsverband' (of is het woord 'complot' beter ? ) van de kerkelijke en de gemeentelijke overheid. In Den Bosch, Breda, Bergen op Zooom was het wel toegestaan, waarom weet ik niet. De tradities zijn daar anders,
Tiburg wilde altijd al 'roomser dan de Paus' zijn, heb ik vaak gehoord en gelezen. Meteen de dag na de vastenavond ofwel het carnaval was het dus aswoensdag ...

Terug naar Aswoensdag: die is op kleine schaal al ontstaan in de tweede eeuw na Christus, analoog aan de 40 dagen die Jesus Christus van Nazareth al vastend in de woestijn zou hebben doorgebracht. De eerste dga van de vasten werd het dus, die woensdag !

Of er tegenwoordig veel mensen zijn, die vandaag - aswoensdag - een kruisje gaan halen, weet ik niet. Op internet vond ik wel een paar foto's, die waarschijnlijk niet in Tilburg zijn gemaakt. Maar ter illustratie toch leuk !

Afbeelding 2 hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis, kwam er per ongeluk op. Maar het beeld van de Tilburgse kunstenaar Ru van Rossem past wel in
deze sfeer van mystiek, contemplatie en rust, vond ik.

Bronnen: Google-afbeeldingen 2013. RKK-website 2013.

Mieke-Nelie vd Heijden (1948)

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: carnaval

  •   Mieke-Nelie van der Heijden
  •   1    0    0 

Reacties

Clasina schreef op 19-10-2015 13:41
Leuk om dit te lezen het as kruisje heb ik ook nog gaan halen en zelfs een werkje van Ru van Rossum heeft een plaatsje in mijn huis gekregen en ik heb ooit in het verleden mijn studenten met zijn werk kennis laten maken .leuk om weer een deel van mijn jeugd her te beleven !


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.