75 jaar ... Koster op 't Goirke

  • Geboortedatum: 1815
  • Sterfdatum: 1916

Op 31 Januari 2013 wordt Koningin Beatrix 75 jaar.
Vanuit Tilburg een welgemeende felicitatie.
Op 3 april 2013 treedt ze af en wordt haar zoon onze Koning.
Louis Sparidans schreef onlangs op dit geheugen over een
van de vele bezoeken van Koningin Beatrix aan Tilburg.



75 jaar ! Jos de Kanter uit Tilburg oefende 75 jaar lang het beroep van Koster uit. In de kerk van Sint Dionysius, 't Goirke, in de Goirkestraat. Een kerk die nog steeds bestaat en momenteel gesloten is vanwege restauraties.

Maar Jos de Kanter deed meer bijzondere dingen. Zo was hij een van de weinigen die de leeftijd van 100 jaar behaalde. Dat was in 1915, reden voor een grote hulde en wellicht een extra borreltje voor Jos. Zin doopnamen waren Josephus Hendrikus. Of hij ook in de kerk van 't Goirke gedoopt is, dat weet ik helaas niet.

De de eerste foto zit de 100-jarige temidden an een groepje ingekwartierde soldaten. Het was immers midden in de Grote Oorlog, die we latr de Eerste Wereldoorlog zijn gaan noemen. Nederland was in die tijd wel neutraal gebleven, maar vele of misschien wel alle soldaten waren opgeroepen en gemobiliseerd. Dit groepje kon van het feest in Tilburg een graantje meepikken.

'Hulde aan de Jubilaris' staat op het grote bord boven de groep feesatganger op de tweede foto. Ik vond deze leuke foto's - bijzondere man, bijzonder jubleum - Beeldonline bij het Tilburgs archief.

O ja, Jos de Kanter was van beroep boekhandelaar. Het beroep van koster was waarschijnlijk een bijbaantje. In 1916 overleed Jos, 101 jaar oud.

Mieke-Nelie vd Heijden

Bronnen: RAT, Beeldonline

Media