Driekoningen Zingen, een culturele traditie die verandert

  • Datering van de gebeurtenis: 1813 - 2013

Cultureel Erfgoed ?!

De Tilburgse Driekoningentraditie is langzamerhand aan het veranderen !

Driekoningen op 6 januari 2013 viel dit jaar op zondag. Gunstig zou je denken, dan hebben werkende ouders de tijd om met hun jonge kinderen Driekoningen te gaan zingen. Genoeg tijd om samen kleren en kleden uit te kiezen, kroontjes of hoedjes uit te zoeken en om de Zwarte Koning te schminken. Maar dat viel tegen. Er kwamen maar weinig kinderen bij mij in de buurt zingen en in De Herdgang, waar een jury klaar zat om naar de zingende kinderen te luisteren en te beoordelen kwamen slechts twee groepjes langs. Vele traditionele koeken - sommige met een boon - bleven daar liggen ... Jammer.

Die dag was er in de Mariakerk in De Schans in Noord ook een festival "Driekoningen zingen", waar maar liefst acht koren voor inschreven. Zoals het Hasselts Gemend Kapelle Koor, het Tilburgs Byzantijns Koor.De Gouden Mix en de Liederenkring Udenhout. Het Tilburgse Vrouwenkoor Cantilare werd door de jury tot winnaar uitgeroepen en kreeg de eerste Wisseltrofee. Dit festival was de eerste editie, werd druk bezocht en enthousiast ontvangen. Voor herhaling vatbaar, vonden de organisatoren, de Federatie van Tilburgse Zangverenigingen.

Driekoningen in Koor zal volgende jaar dus zeker plaatsvinden, houd het in de gaten op 6 januari 2014. Wellicht weer in de Mariakerk.

De redenen dat het Tilburgse Driekoningen Zingen door kinderen in hun eigen buurt zo achter gaat, zijn divers. Op werkdagen is het voor werkende ouders een probleem. De veiligheid 's avonds in het donker alleen de straat op is tegenwoordig ook een belemmering. Veel wijkcentra met een jury, waar gezongen kan worden zijn intussen ofwel gesloten vanwege de crisis en bezuinigingen ofwel té ver lopen voor de kleintjes. In 2013 waren verspreid over de stad nog maar zes locaties met een jury.

Al verandert de traditie en dat is eigenlijk al tweehonderd jaar zo, toch wordt het belang van deze middenbrabantse traditie erkend. De basisscholen werken al jaren met lesbrieven en boekjes met liedjes om de kinderen kennis te laten maken met deze folklore. Bovendien kreeg het Driekoningen Zingen landelijk een soort ‘beschermde status'. Het kreeg een plaats op de Nationale Inventaris van het Immateriële Erfgoed in ons land.

Al verandert de traditie, vanaf 2012 kreeg het Driekoningen-Zingen in Tilburg en vele omliggende dorpen als Oisterwijk, Loon op Zand, Goirle en Hilvarenbeek zeker weer een nieuwe impuls door de landelijke erkeninning.

Foto's en tekst: Mieke-Nelie van der Heijden (2013)

Bron: De Tilburgse Koerier (3-1-2013) en Brabants Dagblad (7-1-2013)

Foto 1: Drie Koningen kinderen op straat vlak voor De Herdgang
Foto 3: Driekoningen Koor uit Tilburg - de rest van het jaar heet het koor: Pistache
Foto 2: Sfeervolle warmte binnen in de Herdgang, wachtend op de Zingende Koningen
Foto 5: De kerststal in verzorgingscentrum De Herdgang met op de achtergrond de drie Koningen: Balthasar, Caspar en Melchior
Foto 4: De ontmoetings- en eetruimte in de Herdgang op 6 januari 2013
Foto 6: De kerststal in MFA De Poorten in de Hasseltstraat in Oud-Noord opzijn kop op 7 januari 2013 (was 6 januari gesloten !)

Tilburg Wiki: