Gepubliceerd 08-12-2012 06:00 PAX

  • Datering van de gebeurtenis: 1942 resp. 2012


Wordt u op internet resp. via de post en/of middels allerlei reclamemateriaal ook al zo ‘belaagd' om alvast uw kerst- en nieuwjaarsgroeten te (laten) vervaardigen aan de hand van uw mooiste eigen foto's en wensen?

In mijn jeugd speelde dit fenomeen niet of nauwelijks.

Ik herinner me dat bij ons thuis in die tijd naar slechts enkele ver weg wonende familieleden en vrienden een visitekaartje werd gestuurd met daarop vermeld ‘Z.K. en Z.N.' oftewel ‘Zalig Kerstfeest en Zalig Nieuwjaar'.

En dat werd dan in een piepklein envelopje gestopt, voorzien van een blauwe postzegel van twee cent met een groot cijfer ‘2' erop.

Andere familieleden en vrienden zag je gewoon tijdens een van die dagen en gaf je bij die gelegenheid een hand.

Pas veel later kwamen er kerst- en nieuwjaarskaarten in omloop en begon het hele circus van het ‘rondpompen' van kaarten in de tweede helft van december.

Toch trof ik onlangs op BeeldOnline van het RAT de hiernaast staande afbeelding aan, al daterend van eind 1941 (dit jaar al ruim 70 jaar geleden), een grafiek van de vroegere Tilburgse kunstenaars Frans en Kees Mandos bij gelegenheid van de jaarwisseling 1941-1942.

Een toepasselijke vredeswens in het tweede oorlogsjaar !

Ofschoon, ook heden ten dage misstaat die wens mondiaal nog steeds niet.

Nog iets opmerkelijks: Zojuist lees ik op de website van het Brabants Dagblad dat het nieuwe in aanbouw zijnde studentencomplex aan de Magazijnstraat eveneens de naam ‘Pax' zal krijgen.
Suleika Gommers kwam met deze naam als winnaar uit de bus in een daartoe voor studenten uitgeschreven wedstrijd.

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: kerst Kerstmis Mandos nieuwjaar

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.