Opening speeltuintje Smidspad

  • Datering van de gebeurtenis: eind november 1981

Sinterklaas opent speelterreintje DoReMi aan het Smidspad eind november 1981.

"Smidspad, t'is langer dan 't breed is"

Zoals ik al elders beschreef werd in 1981 de Werkgroep Smidspad opgericht om de dreigende verloedering van de straat tegen te gaan

De eerste dingen die concreet konden worden aangepakt waren dat er hard een vorm van kinderopvang noodzakelijk was en dat er in dat smalle straatje absoluut geen kinderspeelgelegenheid (zelfs niet op de trottoirs) was.

De Gemeente deed constructief mee in het overleg en zo kon het gebeuren dat eind 1981 niet alleen ruimtes ter beschikking kwamen in de voormalige kantoren van DOREFA voor een peuterspeelzaal die met een knipoog naar DOREFA tot DOREMI werd gedoopt, maar ook werd op de binnenplaats voor die kantoren ook een leuk speeltuintje - een grote zandbak met een aantal speeltoestellen erin - gerealiseerd.

Ondergetekende had de eer dat speelterreintje eind november 1981, als Hulp-Sinterklaas te mogen openen.

Zo werd ik als Sinterklaas ergens in Goirle opgemaakt voor mijn belangrijke taak en vervolgens per auto, samen met een paar Zwartepieten, naar het Smidspad vervoerd. In de Kwaadeindstraat ontwaarde ik aan de overkant een concurrent in dezelfde kledij naar een huis lopen.

Ik vroeg de chauffeur te stoppen, een Piet mij m'n mijter aan te geven.
Iik stapte uit de auto, zette de mijter op, riep vervolgens BEUNHAAS tegen de concurrent en stapte weer in, hem vol verbazing achterlatend.

Zowat alle kinderen uit de buurt waren bij de opening aanwezig, wat de Sint en de Pieten zeer verheugde.

Na afloop van de officiële handelingen mocht de Sint samen met het opbouwwerk van het Goirke (er liep trouwens ook een verdwaalde ouderenwerker tussen) en de werkgroep genieten van een heuse borrel.

Dat is nu al weer 31 jaar geleden en toen ik voor het schrijven van dit artikel -ik woon allang niet meer in Tilburg- Streetview raadpleegde, zag ik dat het terreintje nog steeds als speeltuintje voor de peuterspeelzaal in gebruik is.

Henk van Mierlo

Nuenen

Foto’s uit eigen archief

Tilburg Wiki: