Wijnhandel Vollaers - Mandos

  • Datering van de gebeurtenis: Tot in de jaren zeventig van de 20e eeuw

De geschiedenis van Wijnhandel Vollaers-Mandos voert terug naar Wijnhandel Verbunt. Een van de zoons van Josephus Antonius (J.A.) Verbunt, te weten Stanislaus, trok zich terug uit het bedrijf om samen met de boekhouder, Antonius Mattheus Vollaers, een eigen wijnbedrijf op te richten. Helaas is hiervan geen archief meer aanwezig.

Antonius Vollaers was getrouwd met Maria Helena Lucia Mandos, deze achternamen gaven later de firmanaam weer: Vollaers-Mandos.

In de adresboeken van weleer komt het bedrijf Vollaers-Mandos evenwel op diverse adressen voor, zoals Heuvelstraat 198 en Koningstraat 63.

Uit een ander archief blijkt voorts dat architect Jos Donders het pand aan het Burgerijpad 10 voor de firma Vollaers-Mandos in 1920 heeft verbouwd en in 1939 nogmaals. Volgens dit laatste archief nam de firma ook haar intrek op dit adres.

Tevens is bekend dat Antonius op 10 april 1921 overleden is en dat de weduwe, Mevr. Vollaers-Mandos het bedrijf vanaf die datum voortzette in de Stationsstraat.

Vanaf 1925 komt in de adresboeken overigens nog een tweede Vollaers naar voren als wijnkoper, Vollaers-Ost geheten. Misschien een zoon van Antonius en Maria? Hij is namelijk geboren op 28 augustus 1897 en zou theoretisch een afstammeling daarvan kunnen zijn. Deze H. Vollaers trouwt met ene Maria Renée Ost ( * 25-8-1897).

In 1925 zou laatstgenoemde firma gevestigd zijn aan de Bosscheweg 49. Als hij ‘de zoon van' is geweest, overleed hij net als zijn vader op relatief jonge leeftijd, in 1953 op 56 jarige leeftijd.

De naam Vollaers-Ost verdwijnt al spoedig uit de adresboeken, maar het bedrijf Vollaers-Mandos bleef bestaan. Vollaers-Mandos werd in de jaren zeventig van de 20e eeuw uiteindelijk overgenomen door Sauter's-Wijnkelders te Maastricht.

Bron: wijnfreak.nl

Via BeeldOnline een foto van de winkel destijds in de Stationsstraat/hoek Tuinstraat.